Gyenesei István támogatja, hogy Kolonics György szülei és élettársa is kapjon járadékot

A sportért is felelős önkormányzati miniszter javaslatot terjeszt a kormány elé arról, hogy Kolonics György szülei és élettársa is kapjon járadékot az elhunyt olimpikon után. A tárcavezető szerdán találkozott a sportoló hozzátartozóival.

Másfél hete két olimpikon, Móna István és Nagy Tímea vetette fel, hogy – bár eredetileg házastársaknak jár – Kolonics György élettársa kapja meg az elhunyt olimpiai bajnok után járó havi életjáradékot. Gyenesei István önkormányzati miniszter szerdán fogadta az elhunyt olimpikon születi és menyasszonyát. A találkozón elmondta, hogy támogatja a sportolók javaslatát, és a kormány elé terjeszti azt.

A vonatkozó jogszabály szerint a járadék csak az olimpikon házastársának járhatna. Gyenesei István ezért kivételes, egyedi kormánydöntést javasol az ügyben.

Előterjesztését azzal indokolja, hogy Kolonics György váratlan halála előtt már hét éve élt együtt párjával és a pekingi olimpia után, októberre tervezték az esküvőt. Megjegyzi, hogy az élsportolók sikereiben jelentős szerepet játszik a család, különösen a szülők és a sportolóval hosszú ideje életközösségben élő hozzátartozó érzelmi, lelki – sokszor lemondásokkal járó – támogatása. A járadékot fele-fele arányban osztanák meg Kolonics György szülei és élettársa között. Döntés jövő héten várható – olvasható az Önkormányzati Minisztérium szerdai közleményében.

A 36 éves, ötödik olimpiájára készülő Kolonics György két hete lett rosszul edzés közben, próbálták újraéleszteni, de már nem tudtak segíteni rajta.