Gyenesei: idén is rekordteljesítményt produkálhat a turizmus

Az év első nyolc hónapjában sikerült tartani a turizmus tavalyi, minden korábbi évhez képest rekordteljesítményét: 5,3 millió vendég 14 millió éjszakát töltött el Magyarországon – mondta hétfőn a kormányszóvivői tájékoztatón Gyenesei István önkormányzati miniszter. A vendégek száma kis mértékben több, az eltöltött idő valamelyest kevesebb a tavalyi nyolchavinál, aminek magyarázata a miniszter szerint a megváltozott turisztikai szokásokban rejlik: az emberek több rövidebb idejű szabadságra mennek.

Külföldiekből 3,6 százalékkal többen érkeztek, de 0,6 százalékkal kevesebb időt töltöttek Magyarországon. Ez Gyenesei István szerint azért is siker, mert a nyáron két nagy turisztikai esemény volt a világban: a futball Európa-bajnokság és az olimpia. A külföldiek között a britek 23 százalékkal többen érkeztek Magyarországra, maguk mögé utasítva a németeket. Augusztus végéig a külföldiek 12 százalékkal többet, 1,7 milliárd eurót (körülbelül 400 milliárd forint) hagytak nálunk.

A belföldi vendégekből 1,8 százalékkal többen utaztak, de 1,2 százalékkal esett az eltöltött éjszakák száma. A belső turuzmus finanszírozásában egyre nagyobb az üdülési csekk szerepe: a nyár végéig körülbelül 30 százalékkal többen, egymillióan használtak fel szintén 30 százalékkal nagyobb értékben, 25 milliárd forintnyi utalványt.

Budai Bernadett kormányszóvivő elmondta, hogy a turizmus a bruttó hazai termék 8 és fél százalékát állítja elő, 400 ezer embernek ad munkát. Az ágazat az első nemzeti fejlesztési terv 30 milliárdjának tízszeresét kaphatja uniós forrásból 2007 és 2013 között.

A hét végén napvilágra került tűzoltói sztrájkfenyegetés kapcsán Gyenesei István elmondta: noha rendszeres kapcsolatban állnak az érdekképviseletekkel, a legújabb követelésről ők is a sajtóból értesültek. Úgy véli, hogy a szakszervezetek között sem egyeztetett álláspontról van szó. Megismételte, hogy az uniós előírásoknak megfelelő 48 órás heti munkaidőt idén elérte Magyarország, s nincs olyan jogerős ítélet, amely a 40 órát tartaná irányadónak, és az efölötti munkát pluszpénzzel rendelné elismerni.