Gyászszertartás Diana halálának 10. évfordulóján

Nagy-Britannia pénteken politikailag magas szinten emlékezett meg Diana hercegnő halálának 10. évfordulójáról. A londoni királyi palota melletti Helyőrségi Templomban tartott emlékmisén ott volt II. Erzsébet királynő, Károly herceg, Gordon Brown miniszterelnök, valamint előde, Tony Blair, illetve az anglikán egyház feje, a canterbury-i érsek, Rowan Williams, aki két külön imádságot írt erre az alkalomra, továbbá Diana rokonsága.

Részt vett a megemlékezésen Elton John énekes, aki 10 éve a temetésen a Candle in the Wind című számának átdolgozott változatát énekelte. Távol maradt viszont Károly herceg új felesége, Kamilla.

A szertartáson beszédet mondott Diana két fia, Vilmos és Harry. A két herceg 15, illetve 12 éves volt, amikor édesanyjuk Párizsban a lesifotósok csapata elől menekülve autóbaleset áldozata lett a baratjával együtt.

Harry herceg nagyon személyes, érzelmes hangú beszédében áldottaknak nevezte azokat az éveket, amikor még együtt élt a gyerekekkel az édesanya és az édesapa. Harry felidézte Diana páratlan életvidámságát is, ellenállhatatlan nevetését.

Nem volt ott a megemlékezésen Diana barátjának, Dodi Fajednek az apja, Mohamed al-Fajed. Ő elegáns londoni áruházában – amelyben korábban szobrot emeltetett Dianának és Dodinak – két perces néma csenddel emlékezett fiára és a hercegnére. Vele együtt az eladók és a vevők is megálltak két percre.