Friss hírek

2008.09.01. 17:28

Tasnádi amerikai pszichiáterekhoz fordult

<p>Az élesebb hangvételt sem nélkülöző több órás vita alakult ki az Egészségügyi Tudományos Tanács szakértője, Bajnóczki István és Tasnádi Péter védője, Tuza Péter között a Fővárosi Bíróság hétfői tárgyalásán. A jelenleg háziőrizetben levő Tasnádi az amerikai Stanford és Berkeley Egyetem szakértőihez fordul, hogy minősítsék elmeállapotát.</p>

Az életveszélyt okozó testi sértéssel és más súlyos bűncselekményekkel vádolt Tasnádiról több elmeszakértői vélemény is készült. Az első szakértői páros szerint Tasnádit betegsége közepes fokban korlátozza abban, hogy cselekedete veszélyességét felismerje. Ezt a második szakértői páros egy MRI-vizsgálat után homloklebenysorvadás diagnózisával erősítette meg. Ezt követően enyhítette a Pest Megyei Bíróság Tasnádi egy korábbi büntetését felülvizsgálati eljárásban.

A harmadik vizsgálat készítői eltérő véleményre jutottak. Kimondták, hogy a rendkívül magas IQ-val rendelkező Tasnádi Péternél beszámíthatóságát korlátozó tényező nincs.

Az Egészségügyi Tudományos Tanács öttagú bizottsága a legutóbbi álláspontot tette magáévá. Szerintük a Tasnádi betegségét megállapítók túlértékelték a tüneteket, amelyek egy részét a hosszú börtönévek okozhatták.

Tuza Péter hangsúlyozta a hétfői tárgyaláson, nem szerencsés, hogy Bajnóczki professzor vezette az elmeszakértői bizottságot, hiszen a szakértőnek a védővel a tévé nyilvánossága előtti konfliktusa is volt már.
Tasnádi Péter pedig elmondta, hogy üvöltözött a professzorral, amikor az elmeszakértői bizottság az intimitásokkal szükségképpen együttjáró vizsgálatát, bilincsbe verve BV őrök jelenlétében kívánta végezni. Emiatt Tasnádit ekkor nem is vizsgálták meg. A bizottság szakvéleményét a régebbi iratokra alapozva állapította meg.

Tasnádi bejelentette, szeretné, ha külföldi szakértők vizsgálnák meg és az iratokat már megküldte két amerikai egyetemnek.

A tárgyalást Kalina József büntető tanácsa október 15-én tanúk meghallgatásával folytatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!