Gyárrobbanás a zavargások sújtotta Urumcsiban

Nagy erejű robbanás volt egy vegyi gyár területén vasárnap a kíniai Urumcsiban, ahol az ujgurok tiltakozó akciói miatt 184-en haltak meg az elmúlt napokban. A detonáció utáni tüzet már eloltották, sérült nincs.

A hivatalos források szerint egy vegyi gyár területén egy olajtartály robbant fel Hszincsiang székhelyén. Az üzem a legnagyobb kínai energiavállalathoz tartozik. A lángokat két óra alatt sikerült elfojtaniuk a tűzoltóknak. A baleset oka egyelőre nem ismert, de a hatóságok siettek leszögezni, hogy a robbanásnak semmi köze az Ürümcsiben éppen egy hete kitört zavargásokhoz.

Az összecsapások a muszlim ujgurok és a népesség többségét alkotó kínai hanok között a múlt hét végén törtek ki. Az ujgurok megtámadták az elmúlt évtizedekben a nyugat-kínai tartományba betelepített hanok üzleteit, de a hatóságok keményen felléptek ellenük. A számüzetésben lévő ujgur szervezetek ugyanakkor azt állítják, hogy a tüntetések mindaddig békések voltak, amíg a kínai rendfenntartók bele nem lőttek a tömegbe.

A hivatalos adatok szerint 184-en haltak meg, míg 1000 embert különböző sérülések miatt kellett kórházba szállítani. Ez volt a legvéresebb incidens az 1989-ben kitört Tienanmen téri zavargások óta Kínában.