Friss hírek

2010.04.06. 18:26

Több tízezer üveg bébiételt szedtek be a polcokról

<p>Több mint 50 ezer üveg OVKO márkájú szlovák bébiételt kellett visszahívni a polcokról - nyilatkozta a Független Hírügynökségnek a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság igazgatója. A gyártó "alma málnával" elnevezésû bébi desszertjében ugyanis növényvédõ szer maradékot találtak: 5-12 szeres kaptán értéket mértek. Mivel a terméken nem volt gyártási szám, így a hatóság magas kockázatúnak tekintett minden, almát tartalmazó bébiételt, és ezeket visszahívta a polcokról. A márka egyedüli forgalmazója itthon a Tesco Globál Áruházak Zrt., így az intézkedés az áruházlánc üzleteit érinti. A Tesco közleményében azt írja, hogy maximálisan együttmûködnek a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatallal (MgSZH), miután értesítették õket, hogy az érintett bébi desszertben növényvédõszer-szennyezõdést mértek, azonnal levették a polcokról a gyártó cég összes, almát tartalmazó termékét.</p>

Betiltották egy szlovák bébiétel forgalmazását a Tesco áruházakban, mert rákkeltõ növényvédõ szert tartalmaz. Az OVKO márkájú, Novofruct elõállítású, "alma málnával" bébi desszertben kaptán növényvédõszer-hatóanyagot találtak, 5-12-szeres értéket mértek benne a rákkeltõ anyagból. Összesen több mint 50 ezer üveg bébiételt hívtak vissza a polcokról - nyilatkozta a Független Hírügynökségnek az MgSZH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója. Tóthné Lippai Edit hozzátette: mivel a terméken nem volt gyártási szám, így a magas kockázat miatt a gyártó minden, almát tartalmazó termékét a vizsgálatok végéig visszahívták. A szakember szerint ha a gyártó tudja, hogy az általa vásárolt gyümölcsökbõl bébiétel készül, akkor fokozottabban kell figyelnie arra, hogy ne maradjon benne növényvédõszer-maradék.

Az igazgató hozzátette: a kaptán a legfrissebb kutatások szerint rákkeltõ, és ezt fel is tüntetik a növényvédõ szer csomagolásán. Az anyag rövid távon kevésbé okoz tüneteket, hosszú távú hatása azonban kiszámíthatatlan. A Tesco a Független Hírügynökségnek eljuttatott közleményében arról ír, hogy április elsején értesültek róla, hogy az OVKO márkájú, Novofruct elõállítású alma-málna ízû bébi desszertben növényvédõszer-szennyezõdést mértek. Maximálisan együttmûködnek a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatallal, azonnal levették a polcokról a kérdéses terméket, és visszavonták a gyártó összes olyan termékét, amely almát tartalmazhatott. A bébiételek csak akkor kerülhetnek vissza a polcokra, ha a vizsgálatok azt bizonyítják, hogy semmilyen szennyezést nem tartalmaznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!