Helyi közélet

2015.06.03. 16:17

Tavaly rekordárbevételt ért el a Bosch Magyarországon

Budapest, 2015. június 3., szerda (MTI) - Tavaly rekordárbevételt ért el a Bosch, 15 százalékkal 825 milliárd forintra növelte teljes magyarországi árbevételét, beleszámítva a saját és résztulajdonú vállalatai között folytatott kereskedelmet is - mondta Torma Krisztina, a Robert Bosch Kft. gazdasági igazgatója a vállalat sajtótájékoztatóján szerdán, Budapesten.

Budapest, 2015. június 3., szerda (MTI) - Tavaly rekordárbevételt ért el a Bosch, 15 százalékkal 825 milliárd forintra növelte teljes magyarországi árbevételét, beleszámítva a saját és résztulajdonú vállalatai között folytatott kereskedelmet is - mondta Torma Krisztina, a Robert Bosch Kft. gazdasági igazgatója a vállalat sajtótájékoztatóján szerdán, Budapesten.

Kiemelte: ez a magyar GDP 2,7 százaléka.

A magyar piacon realizált forgalom 14 százalékkal nőtt 2014-ben, s elérte a 183 milliárd forintot.

Közölte, a kétszámjegyű növekedés csaknem 1000 új munkahelyet teremtett, a korábbi 50-50 százalékos tulajdonú vegyes vállalatok, a BSH Hausgeräte GmbH és a Robert Bosch Automotive Steering GmbH felvásárlását követően a csoport már 10 500 munkatársat alkalmaz Magyarországon. Idén a vállalat további 700 diplomás szakembert tervez felvenni.

Hangsúlyozta, Magyarország fontos része a Bosch globális kutatás-fejlesztési (k+f) hálózatának: 2014-ben a vállalat 24 milliárd forintot, az előző évinél 26 százalékkal többet fordított kutatás-fejlesztésre, az elmúlt öt évben pedig megduplázta k+f kiadásait.

Javier Gonzalez Pareja, a magyarországi cégcsoport vezetője ismertette: jól indult a csoport idei éve, a BSH és az Automotive Steering cégekkel együtt mintegy 13 százalékkal emelkedett az árbevétel, az összes területen növekedéssel kezdték az évet.

Szavai szerint a cégcsoport stabil növekedési pályán halad, az eredmények bizonyítják, hogy érdemes volt bízniuk a magyar tudástőkében. Kijelentette, hogy a Bosch és Magyarország együtt nagy dolgokra lesz még képes.

Hozzátette: a magyarországi cégcsoport 5-10 százalék közötti árbevétel-növekedésére számít 2015-ben.

Elmondta, hogy a Bosch-csoport globális árbevétele 6,3 százalékkal 49 milliárd euróra nőtt, az árfolyamhatások kiszűrésével 7,4 százalékos volt a növekedés. Idén 3-5 százalék közötti árfolyamhatások nélküli árbevétel-növekedésre számít.

Csoportszinten a Bosch az árbevétel 10,1 százalékát, 5 milliárd eurót költött tavaly k+f-re, egy év alatt világszerte 4600 szabadalmi kérelmet nyújtott be - ismertette. A Bosch több mint 45 ezer embert foglalkoztat a k+f területen, ennek egyharmada szoftvermérnök.

A Bosch Magyarországon tavaly óta Budapesten és Miskolcon már 3 helyszínen végez k+f tevékenységet, összesen csaknem 1500 mérnököt foglalkoztatva.

A cégcsoport vezetője kiemelte, hogy Magyarországon az ipari technika szektor jelentős k

képviselője a Bosch Retrox Kft., a vállalat régiós központként működik, a budapesti cég felel a szlovén, horvát, bosnyák, szerb, montenegrói és a koszovói működésért a hajtás- és vezérléstechnika terén.

Elmondta, hogy tavaly óta Budapesten működik a cég európai szállítmányozási és szolgáltatási központja, amely 70 dolgozót foglalkoztat. Ez a létszám 2017 végéig összesen 300-ra nő. A budapesti fejlesztési központ új kampusza augusztusban nyílik meg - mondta.

A Bosch 1899 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója lett, a Boschnak 9 leányvállalata működik az országban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában