Gyarapodó szúnyogfajok

Amikor már a gyökereknél próbálják orvosolni a szúnyogos gondokat
Amikor már a gyökereknél próbálják orvosolni a szúnyogos gondokat - © Fotó: Vajda János
Borsod-Abaúj-Zemplén megye – Már hat hete gyérítik a szúnyogokat, az akció természetesen nem fejeződik be.

Június elseje óta tart a központi szúnyoggyérítési program (ahogy most nevezik a szúnyogirtást – a szerk.), amelynek során a szakemberek eddig 316 ezer hektáron permeteztek, összesen 764 településen. Amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi, egy hét alatt további 60 ezer hektárt fognak kezelni, ez 160 települést érint majd.

Természetesen megyénk is a szúnyoggyérítési program része, először a vizes üdülőterületeken, folyók, tavak közelében gyérítették a vérszívókat.

Újabb fajok fenyegetnek

Közel 2000 szúnyogfaj létezik Magyarországon, de ezek közül mindössze 53 a potenciális vérszívó, közülük is csak a nőstények, és nem is mind­egyik. Van, amelyik megelégszik a nektárral, de az igazán rámenős anyák a táplálóbb vért választják tojásaiknak.

Fotó: Vajda János Fotó: Vajda János ©

A 24.hu-nak Soltész Zoltán biológus, a Magyar Természettudományi Múzeum muzeológusa, a kétszárnyúak szakértője azt mondta, bár kevesen tudják, de a hazánkban őshonos szúnyogfajok is nagyon komoly betegségeket hordozhatnak, a behurcolt, invazív szúnyogfajok viszont komolyabb fenyegetést jelenthetnek: ezek a tigris- vagy más néven zebraszúnyog, az ázsiai bozótszúnyog és a koreai szúnyog. Mindhárom fajt az ember hurcolta be Európába, komoly trópusi betegségeket képesek terjeszteni, és félő, hogy a klímaváltozás következményeként megvetik lábukat a Kárpát-medencében.

Miért támadnak a szúnyogok?

Vércsoport

Több kutatás is rámutatott már arra, hogy a szúnyogok egyes vércsoportokat jobban kedvelnek, ennek oka pedig vélhetően az, hogy az emberek egy része (vércsoportjuktól függően) cukrokat is kiválaszt bőrén keresztül, ez pedig vonzza az állatokat. Úgy tűnik, hogy a nullás vércsoportúakat kedvelik a legjobban, olyannyira, hogy kétszer olyan gyakran landolnak rajtuk, mint az A vércsoportúakon.

Anyagcsere

A szúnyogok nem csupán a szén-dioxidra hagyatkoznak, ha áldozatot keresnek, hanem számos más olyan vegyületre, amely bőrünkben és izzadtságunkban található: legyen az tejsav, húgysav, ammónia, szteroid, koleszterin. Kemény edzés hatására például nagy mennyiségű tejsav halmozódik fel bennünk.

Ruha

A szúnyogokat meglepő módon vonzzák a fekete, a tengerészkék és más sötét színek, mivel nemcsak illatanyagok, hanem színek révén is tájékozódnak. Fehérbe vagy pasztellszínekbe öltözve kisebb az esélye annak, hogy a vérszívók kiszúrnak minket maguknak.

Szén-dioxid

A szúnyogok 50 méterről is megérzik a szén-dioxidot, amelyet leendő áldozataik fújnak ki. Minél nagyobb a szén-dioxid-kibocsátás, azaz minél nagyobb az „áldozat” teste, annál nagyobb az esélye a szúnyogcsípésnek.

– ÉM-SZB –