Gyanúsított lett a volt II. kerületi rendõrkapitány is

Gyanúsítottként hallgatták ki az ügyészségen a volt II. kerületi rendõrkapitányt, akirõl azt feltételezik, hogy a többi között jogosulatlanul vett fel és használt magáncélra egy benzinkártyát. Kedden a volt VIII. kerületi kapitányt gyanúsították meg, õt többi közt hivatali visszaéléssel.

A Fõvárosi Fõügyészség tájékoztatása szerint a Budapesti Nyomozó Ügyészség szerdán nagyobb kárt okozó, üzletszerûen elkövetett készpénz-helyettesítõ fizetési eszközzel visszaélés bûntette és magánokirat-hamisítás bûntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki a volt II. kerületi kapitányt. A gyanú szerint a parancsnok tavaly január 26-án – magát egy alapítvány képviselõjének kiadva – jogosulatlanul vett át a MOL Nyrt.-tõl egy vásárlási utalvány kártyát, melyet idén januárig többször is magáncélra használt fel a cég töltõállomásain. A rendõr nem tett vallomást, szabadlábon védekezik.

Mint arról a Független Hírügynökség beszámolt, gyanúsítottként hallgatta ki kedden a Budapesti Nyomozó Ügyészség a nemrég leváltott VIII. kerületi rendõrkapitányt is. Õt hat rendbeli hivatali visszaéléssel és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítják. A gyanú szerint 2009 elsõ felében ismerõseinek elintézte, hogy egyes szabálysértési ügyeikben az eredetinél jóval enyhébb büntetést kapjanak, illetve egyszer leellenõriztette egy ismerõse által eladott autó adatait a gépjármû-nyilvántartásban, egyszer pedig jogosulatlanul szüntette meg egyik beosztottja hozzátartozójának õrizetbe vételét. A volt kapitányságvezetõ nem tett vallomást és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Január második felében házkutatást tartottak az ügyészek a VIII. és a II. Kerületi Rendõrkapitányság épületében. Közben a fõvárosi rendõrkapitány javaslatára Bence József országos rendõrfõkapitány indoklás nélkül visszavonta Práger Ferenc vezetõi megbízatását. A VIII. kerületi kapitány mellett szintén visszavonta a megbízatását Hangyási Sándor, II. kerületi kapitánynak is. A két kapitány kérte nyugállományba helyezését.