Gyanúsított lett a volt II. kerületi rendőrkapitány is

Gyanúsítottként hallgatták ki az ügyészségen a volt II. kerületi rendőrkapitányt, akiről azt feltételezik, hogy a többi között jogosulatlanul vett fel és használt magáncélra egy benzinkártyát.

Kedden a volt VIII. kerületi kapitányt gyanúsították meg, őt többi közt hivatali visszaéléssel.


A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a Budapesti Nyomozó Ügyészség szerdán nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés bűntette és magánokirat-hamisítás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki a volt II. kerületi kapitányt. A gyanú szerint a parancsnok tavaly január 26-án – magát egy alapítvány képviselőjének kiadva – jogosulatlanul vett át a MOL Nyrt.-től egy vásárlási utalvány kártyát, melyet idén januárig többször is magáncélra használt fel a cég töltőállomásain. A rendőr nem tett vallomást, szabadlábon védekezik.

Mint arról a Független Hírügynökség beszámolt, gyanúsítottként hallgatta ki kedden a Budapesti Nyomozó Ügyészség a nemrég leváltott VIII. kerületi rendőrkapitányt is. Őt hat rendbeli hivatali visszaéléssel és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítják. A gyanú szerint 2009 első felében ismerőseinek elintézte, hogy egyes szabálysértési ügyeikben az eredetinél jóval enyhébb büntetést kapjanak, illetve egyszer leellenőriztette egy ismerőse által eladott autó adatait a gépjármű-nyilvántartásban, egyszer pedig jogosulatlanul szüntette meg egyik beosztottja hozzátartozójának őrizetbe vételét. A volt kapitányságvezető nem tett vallomást és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Január második felében házkutatást tartottak az ügyészek a VIII. és a II. Kerületi Rendőrkapitányság épületében. Közben a fővárosi rendőrkapitány javaslatára Bence József országos rendőrfőkapitány indoklás nélkül visszavonta Práger Ferenc vezetői megbízatását. A VIII. kerületi kapitány mellett szintén visszavonta a megbízatását Hangyási Sándor, II. kerületi kapitánynak is. A két kapitány kérte nyugállományba helyezését.