Gyakorlatilag minden nyilvános helyen tilos rágyújtani vasárnaptól Szlovéniában

Vasárnaptól nem lehet nyilvános helyeken rágyújtani Szlovéniában. Tilos lesz füstölni munkahelyeken, szállodákban és éttermekben, kivéve a kijelölt, elkülönített dohányzóhelyeket – a nikotinfüggők azonban még itt sem szívhatnak el egy cigarettát kávéjukhoz, mert a dohányzóhelyeken nem szolgálhatnak fel sem ételt sem italt. Enni és inni csak a közös, nemdohányzó részeken lehet.

A júniusban elfogadott törvény kiterjesztette a dohánytermékek vásárlásának alsó korhatárát 15 évről 18-ra. A kereskedők szombat éjféltől személyi okmányt kérhetnek az életkor megállapításához.

Ha egy étteremben vagy kocsmában nincs elkülönített dohányzórészleg, a vendégek csak az utcán gyújthatnak rá. Ha a tilalom ellenére mégis kedvet kapnának a beltéri füstöléshez, 125 eurós, azaz átszámítva több mint 31 ezer forint pénzbüntetésre számíthatnak.

A munkahelyeken szellőzővel felszerelt üvegkabinokat alakítanak ki, ott is csak dohányozni lehet majd, enni és inni nem. Ahol nincs ilyen kabin, ott az utcára kényszerülnek a cigarettázó dolgozók.

A Delo című szlovén lap pénteki írása szerint a legtöbb étterem és közintézmény felkészült az új, füstmentességet hirdető törvény betartására.

Korábban a dohányzást csak a kijelölt helyeken engedélyezték a szlovén hatóságok, ezek légterét azonban nem különítették el a nemdohányzó részektől.