GVH: kötelezettségvállalással zárultak a légzésfigyelő eszközökkel kapcsolatos eljárások

Budapest, 2015. augusztus 3., hétfő (MTI) – A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított a Baby Paradise Kft. és az Angelstore Kft. légzésfigyelő készülékeivel kapcsolatban, az ügy az érintett cégek kötelezettségvállalásával zárult – közölte a GVH hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a GVH egyrészt azt vizsgálta, hogy a légzésfigyelő termékek megalapozottan használják-e a légzésfigyelő készülék megnevezést, másrészt, hogy a termékek valóban rendelkeznek-e életmentéssel kapcsolatos jellemzőkkel a bölcsőhalál kockázatának csökkentése érdekében. Harmadrészt pedig a termékek piaci elsőségére vonatkozó állításokra is figyelmet fordított a hivatal.

A légzésfigyelési funkción túlmutató egyes állításokkal összefüggésben a GVH a vállalkozások vállalásai alapján kötelezettségként írta elő az érintetteknek, hogy a termékek csomagolásán tüntessék fel, ha az nem orvostechnikai eszköz és ennek megfelelően módosítsák majd a hirdetéseket. Csak abban az esetben terjesszék a piaci elsőségről szóló állításokat, ha azt tudományos igényességgel alá tudják támasztani, továbbá tegyenek közzé a honlapjukon a légzésfigyelők szerepéről, funkcióikról egy-egy oktatási anyagot is.

A GVH közleményében beszámolt arról, hogy a légzésfigyelő készülék megnevezés használatának megalapozottságára indított eljárást megszüntették, miután a hivatal piaci, fogyasztói információkra támaszkodva úgy ítélte meg, hogy a légzésfigyelő megnevezés a fogyasztók számára nem jelent többet, mint egy eszközt a légzés kimaradásának jelzésére és nem várnak a készüléktől újraélesztési funkciót.

A GVH a cégek kötelezettségvállalási nyilatkozatainak mérlegelése után a vállalások elfogadása mellett döntött, többek között értékelte, hogy a vállalkozások önként módosították kommunikációs gyakorlatukat, amely nem sérülékeny fogyasztókat célzott meg, valamint, hogy a kötelezettségvállalás túlmutat a konkrét ügyeken.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s