GVH: a kisvállalkozások első botlása csak figyelmeztetéssel jár a módosított versenytörvényben

Budapest, 2015. június 9., kedd (MTI) – A parlament által kedden módosított versenytörvény szerint a kis- és középvállalkozások első jogsértésekor – egyes súlyosabb jogsértések kivételével – bírság kiszabása helyett elég figyelmeztetni őket – közölte a Gazdasági Versenyhivatal kedden az MTI-vel.

A módosítás rögzíti a figyelmeztetéssel le nem zárható, súlyos jogsértéseket is.

A versenyhatóság közleménye kiemeli: a módosítások hatékonyabbá teszik a fellépést a közbeszerzési eljárásokban elkövetett versenyjogi jogsértésekkel szemben. Ha a közbeszerzésekért, vagy az európai uniós források felhasználásáért felelős miniszter észleli, vagy alapos okkal feltételezi a versenytörvény, vagy az uniós versenykorlátozó megállapodás tilalmára vonatkozó rendelkezések megsértését, akkor azt jelezheti GVH-nak. A közbeszerzésekért felelős miniszter jogosult lesz az érintett közbeszerzés, szerződés, illetve szerződésmódosítás ellenőrzése révén rendelkezésére álló adat versenyhatósághoz történő továbbítására is.

A módosítás után a versenyjogi szabályozásban a mezőgazdaság sajátosságainak figyelembevételére szolgáló különös szabályok csak akkor irányadók, ha nem az uniós versenyjogi szabályok elsődlegessége érvényesül. Változnak az iratbetekintési szabályok is. A betekintés engedélyezésekor szükségtelen és az eljárás elhúzódását eredményezi a jogosult nyilatkozatának beszerzése, illetve külön jogorvoslati jog biztosítása – mutatnak rá. A módosítás a GVH-val együttműködő vállalkozás védelmében biztosítja, hogy az engedélyezési kérelmet és nyilatkozatot, illetve az egyezségi nyilatkozatot kizárólag a többi ügyfél ismerheti meg. Azokról másolat nem, csak feljegyzés készíthető. Az iratbetekintési jog a kormányrendeletben meghatározott költségtérítés ellenében gyakorolható – áll a közleményben.

– MTI –