Friss hírek

2009.01.24. 18:45

"Apokalipszis": hurrikán-erősségű szél Európában

<p>Hurrikán-erejű széllökések söpörtek végig Spanyolország és Franciaország területén szombaton: 11-en meghaltak, kétmillióan pedig áram nélkül maradtak.</p>

A Spanyolország északkeleti részén lévő Sant Roi de Llobregatban egy tornacsarnokot rongált meg a szélvihar: a legfrissebb adatok szerint négy gyermek meghalt, kilencen megsebesültek. A kicsik baseballt játszottak a szabad ég alatt, és éppen menedéket kerestek volna a tornacsarnokban, amikor az váratlanul összedőlt.

Spanyolországban a gyerekeken kívül összedőlt falak és kidőlt fák ütöttek agyon öt embert. Franciaországban pedig ketten haltak meg az ítéletidőben.

Francia szakemberek arra figyelmeztettek, hogy a viharok a hírhedt 1999-eshez hasonló pusztítást okozhatnak: akkor több millió fát fordított ki gyökerestől a szél. Perpignannál az eddigi legerősebbet, 184 kilométeres óránkénti széllökéseket mértek.

Franciaországban vezetékszakadás miatt 1,7 millióan, Spanyolországban több tízezren maradtak áram nélkül.

"Apokalipszis" - így festette le a helyzetet a francia Biarritz város idegenforgalmi hivatalának egyik tagja.

Nicolas Sarkoz francia elnök vasárnap az érintett francia régiókba látogat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!