Gusztos választ vár Gyurcsánytól: mit keres a Szent Korona a tisztavatáson?

Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője választ vár Gyurcsány Ferenc kormányfőtől, hogy mivel indokolható a Szent Korona másolatának “részvétele” az augusztus 20-i tisztavatásokon. A szabad demokrata politikus szerdán nyílt levelet küldött a miniszterelnöknek, amelyben egyebek mellett arra hívja fel a figyelmet, hogy a rendőr-, határőr-, és katonatisztek esküje a köztársaság Alkotmányára hivatkozik, ezért szerinte a korona szerepeltetése köztársasági tradícióként nehezen értelmezhető.

A kormány programját áthatja a köztársasági gondolat melletti elköteleződés. A kormányprogram sűrűn visszatérő eleme a köztársasági eszme, külön fejezet találhatunk benne “Modern Köztársaság” címmel, és a kormányfő is számos alkalommal adta jelét annak, hogy erősíteni kívánja a Köztársaság ideáját – olvasható Gusztos Péter levelében.

A rendőr-, határőr- és katonatisztek esküjének szövege az országgyűlési képviselők esküjéhez hasonlóan a köztársasági Alkotmányra hivatkozik. A két eskü alatt jelen vannak az ország történelmi lobogói, ami egyszerre jelzi a történelmi hagyományok tiszteletben tartását és biztosítja az eskü emelkedettségét. A parlamenti képviselők esküjénél – Gusztos Péter szerint szerint helyesen – nincsen jelen a korona, így különösen nehezen érthető annak kiemelt dramaturgiai szerepe a tisztavatásokon – fogalmaz az SZDSZ-es ügyvivő.

Gusztos Péter választ vár a kormányfőtől, hogy szerinte bír-e bármilyen közjogi funkcióval a Szent Korona a Magyar Köztársaság rendőr-, határőr-, katonatisztjeinek avatási ceremóniáján. “Hogyan értelmezendő a modern köztársaság építésének célkitűzése akkor, amikor tisztjeink és tiszthelyetteseink a királyságot is jelképező koronára esküsznek?” – teszi fel a kérdést Gurcsány Ferencnek a szabad demokrata politikus, aki arra is választ vár, hogy miért nem a köztársaság Alkotmánya kap kiemelt szimbolikus szerepet az avatáson.