Gusztos: miért vonta be az V. kerület a parkolási díj behajtásába egy fideszes politikus ügyvédi irodáját?

A V. kerület polgármestere egy fideszes politikus ügyvédi irodájának magán letéti számlájára akarta utaltatni azt a 13 milliárd forintot, amit inkasszóval hajtottak volna be az Egészségügyi Minisztériumtól (EüM) az elmaradt parkolási díjak fejében – közölte szerdán Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője. A liberális politikus választ vár a polgármestertől arra: miért nem az önkormányzat számlájára kérték a pénzt, és mennyibe került volna az ügyvédi iroda közreműködése. A kerület szerint az önkormányzat az ügyben hivatalos ügyvédi irodáját bízta meg, amely köteles maradéktalanul átutalni az önkormányzat számlájára a befolyt összeget.

Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere pártkatonának nevezte a közigazgatási hivatal vezetőjét, de érdemben nem vitatta azt az állítást, hogy a képviselő-testület nélkül nem volt joga dönteni a közterület-használati díj visszamenőleges behajtásáról – mondta Gusztos Péter. Hozzátette: így a minisztérium számlájára benyújtott inkasszó is érvénytelen.

A liberális politikus meglepőnek nevezte, hogy az V. kerületben nem egyforma szabályok vonatkoznak az intézményekre. A Nádor utcában tavaly ősz óta foglalja a helyet az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervetének (EDDSZ) installációja, és ezért a polgármester nem kér térítési díjat. Az Amerikai Nagykövetségnek négyezer négyzetméternyi területért 50 évre 360 millió forintot kell fizetnie, tehát 5 évre 36 milliót. Az EüM-től viszont 1400 négyzetméterért 5 évre 13 milliárdot követel a polgármester, tehát több mint százszoros összeget – közölte az ügyvivő.

A polgármester azt állítja, hogy ezzel az akcióval a közérdeket szolgálja, a 13 milliárd forintot azonban egy ügyvédi iroda magán letéti számlájára akarta utaltatni – jelentette ki Gusztos Péter. Elmondta: ez önmagában nem törvénysértő, a letéti számlán lévő pénzt az ügyvédi iroda nem használhatja. A liberális politikus szerint kérdés azonban, miért van erre szükség, amikor az önkormányzatnak is van joga arra, hogy inkasszót nyújtson be és saját számlájára kérje a pénzt.

Az SZDSZ ügyvivője kijelentette: választ vár arra a kérdésre, miért akarta Rogán Antal egy magánszámlán átfuttatni a közpénzt, és mennyit kért volna a közreműködésért az ügyvédi iroda. A jelenlegi gyakorlat szerint a letéti számlára érkező pénz után átlagosan 0,5 százalékos díj illeti meg az ügyvédi irodákat, ami a jelen esetben 65 millió forintot jelent – mondta Gusztos Péter. Hozzátette: az V. kerület által megbízott cég a Biczi és Tuzson Ügyvédi Iroda. Tuzson Bence a Fidesz XII. kerületi politikusa, volt XII. kerületi képviselő, jelenleg külsős bizottsági tag Budakeszi önkormányzatában.

Az önkormányzat az ügyben hivatalos ügyvédi irodáját bízta meg, amely köteles maradéktalanul átutalni az önkormányzat számlájára a befolyt összeget – közölte közleményben Puskás András, az V. kerület alpolgármestere. A közlemény szerint a közintézmények parkolásáról még az előző ciklus kerületi MSZP-SZDSZ vezetősége hozott döntéseket, csak azokat nem tartatta be. Az új kerületi vezetés fél évet hagyott a megállapodásra. Az Egészségügyi Minisztériumon és a Honvédelmi Minisztériumon kívül a lehetőséggel minden közintézmény élt. Ha a miniszter és az SZDSZ elvárja, hogy a polgárok befizessék minden alkalommal a vizitdíjat, akkor a minisztériumnak is meg kell fizetnie a belvárosiaknak a parkolási díjat – áll a közleményben.