Gusztos: Gyeneseinek mennie kell!

Le kell mondania miniszterségéről Gyenesei István, önkormányzati miniszternek – írja blogjában Gusztos Péter. Az SZDSZ frakcióvezető-helyettese szerint ez az egyetlen elfogadható megoldás azok után, hogy kiderült, a tárcavezető levélben fordult a színházakat fenntartó városok polgármestereihez azzal, hogy “kultúrmissziót vállalva” szeretné “egy földije remekbe szabott vígjátékát” a figyelmükbe ajánlani.

A liberális politikus szerint ez nem “kultúrmisszió”, hanem a legáporodottabb szagú szocializmus. “Ez egy másik rendszer gyakorlata, ez egy örökre eltemetni kívánt, rossz és kártékony módszer: amikor a miniszter “leszól” a polgármesternek, hogy mely szerzők műveit lenne kívánatos a helyi színházakban játszani” – fogalmaz Gusztos Péter.

Gusztos Torgyán József “légügyi dinasztiáját”, és azt az esetet idézi, amikor az egyik Mikola minisztersége alatt kitüntették a másik Mikolát egy harmadik Mikola által szervezett ünnepségen. Szerinte azonban nincs annál rosszabb, ha egy selejtes döntést látva úgy döntünk, a jövőben minket se kötnek a jogi és erkölcsi szabályok. Nincs rosszabb, mint amikor a fideszes klientúraépítőkkel versenybe akar szállni a szocialista kormány egyik tagja. Nincs rosszabb, mint az állami rutinná emelt nepotizmus, uram-bátyám kijárás; a miniszter, aki művészeti kérdésekben is diktálni akar – írja.

Gusztos Péter gyenge mentségnek nevezte, hogy Gyenesei István hétfőn a Parlamentben – Deutsch Tamás interpellációjára válaszolva azt mondta, hogy ő csupán arra próbált rámutatni: a megfelelő színházi repertoár milyen sikeresen lendítheti fel a helyi turizmust. A liberális politikus szerint demokráciában, jogállamban ilyenkor csak egyetlen helyes válasz létezik: “Tisztelt Ház! Súlyos hibát követtem el, ezért a mai nappal lemondok a miniszteri megbízatásomról. Bocsánat.”