Gumilövedékekkel és könnygázzal oszlatta az ellenzéki tüntetőket a rendőrség Isztambulban

Ankara – Gumilövedékekkel és könnygázzal oszlatta a legfőbb ellenzéki tömörülés, a Köztársasági Néppárt (CHP) tüntetőit csütörtökön a török készenléti rendőrség Isztambul európai oldalán, Beyoglu körzetben – számolt be róla az NTV török hírtelevízió.

A mintegy ezer fős felvonulásra egy nappal azután került sor, hogy szerdán egy nyilvános rendezvényen a CHP elnökét halálosan megfenyegették. Kemal Kilicdaroglu a keddi isztambuli merényletben elhunyt rendőrök búcsúztató szertartásán vett részt, amelyen Binali Yildirim miniszterelnök is ott volt. Egy férfi üres töltényhüvelyt dobott az ellenzéki vezetőre. A támadót szerdán késő este őrizetbe vették, de hamarosan szabadon is engedték.

A csütörtöki támogató demonstrációra a CHP-nek nem volt engedélye. A tüntetők a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) Isztambul tartományi székházához szerettek volna eljutni, azonban a rendőrök ezt megakadályozták. A tömeg megállt és többen felszólaltak. Cemal Canpolat, a CHP helyi vezetője azt mondta, hogy “annak, aki a töltényhüvelyt dobta, tudnia kell: a CHP-nek 12,5 millió szavazója van és igencsak nehezen tartja őket otthon”. A beszédeket követően a demonstrálók oszlani kezdett. A tüntetőkre egy közeli autóból egy csoport tojásokat kezdett el dobálni, majd elhajtott, de a rendőrség nem avatkozott be, ezért a CHP szimpatizánsai összetűztek a rendőrökkel, akik gumilövedékkel és könnygázzal fékezték meg az indulatokat.

Recep Tayyip Erdogan török elnök felszólalásaiban általában élesen kritizálja Kilicdaroglut, amiért nem támogatja kellőképpen a kormány harcát a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet ellen.

– MTI –