Gumiabroncsot, hűtőt és még monitort is

Akt.:
„Szemétszüret a Bodrogon”: Volt mit elszállítani...
„Szemétszüret a Bodrogon”: Volt mit elszállítani...
Tokaj – Szemétszüret: szlovák-magyar összefogás a folyó megtisztítására.

Összesen másfél tonna szemetet, köztük rengeteg pet palackot, háztartási hulladékot, gumiabroncsot, hűtőt és még monitort is találtak annak az akciónak a résztvevői, akik hat napon át a Bodrog megtisztítását tűzték ki célul. Az önkéntesek kenukkal járták a folyót és így szedték össze a szemetet.

A „Szemétszüret a Bodrogon” egy magyar-szlovák határon átnyúló projekt része volt. A Zöld Kör és a Leknice Egyesület önkéntesei a folyón lebegő hulladékot szedték össze és szállították el azt a hulladéklerakókba. A programban huszonöten vettek részt, ők a Bodrog hatvanöt kilométeres szakaszát járták be a felvidéki Zemplén faluból indulva egészen Tokajig.

– Volt egy esőnapunk, így a teljes szakaszt nem sikerült teljesíteni, a Felsőberecki és Sárospatak közötti szakasz így kimaradt az időjárás viszontagságai miatt – mondta el Molnár Antal, a Zöld Kör elnöke. – A hulladék jelentős többsége döntően pillepalack, ami Kárpátaljáról érkezik. Ezt onnan tudjuk, hogy a címkék többsége cirill betűs, így nem nehéz kitalálni, hogy hol kerül a folyóba vagy annak vízgyűjtő területére a szemét – tette hozzá.

Harmadik akciója

Kárpátaljáról áradások után indul el sok hulladék a folyón, hiszen ott kevésbé szigorúak az előírások, mint az unió területén belül.

– Ennek az akciónak nem csak az a célja, hogy összegyűjtsük a szemetet a páratlan természeti értékekben gazdag Bodrogról, hanem hogy felhívjuk a közvélemény figyelmét a problémára. Fontos lenne, hogy olyan hulladékgazdálkodási rendszerek működjenek Kárpátalján, mint Szlovákiában vagy nálunk is – tette hozzá a szervező egyesület elnöke.

A Zöld Körnek ez volt a harmadik ilyen akciója a Bodrogon, három évvel ezelőtt tisztították meg legutóbb a folyót. Azt mondják, bíznak abban hogy a jövőben ritkábban kell már ilyen kezdeményezést életre hívni.

ÉM-EJ
hirdetés


hirdet�s