Gumi helyett szivacslövedékkel készül a rendőrség

Szivacslövedék, babzsákkilövő és újfajta könnygáz. Egyebek mellett ezekkel az eszközökkel készül felvenni a harcot a rendőrség az őket egyre agresszívabban támadó utcai csoportokkal. Az új eszközök beszerzése még idén elkezdődhet.

Bár egyre agresszívabb eszközökkel támadnak mostanában a rendőrökre, az egyenruhások mégis egyre humánusabb fegyverekkel akarnak válaszolni – így tolmácsolta Bene László országos rendőr-főkapitány üzenetét Garamvölgyi László az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a Rendészeti Biztonsági Szolgálatnál (Rebisz) pénteken megtartott sajtótájékoztatón.

A Rebisz Kerepesi úti központjában bemutatták a támadók fegyverarzenálját, melyek között boxerek, viperák, fémgolyók kilövésére alkalmas csúzlik éppúgy voltak, mint kések vagy szamuráj kardok.

Simonyi Ottó, a Rebisz egyik kiképzőtisztje elmondta, hogy a rendőrség a gumilövedéket kiváltó fegyvereket tervez rendszerbe állítani, melyek már külföldön is beváltak. Ilyen például a szivacslövedék, amely bár lényegesen nagyobb a gumilövedéknél, sokkal puhább anyagból készült és kisebb sérülést okoz. Nem hatol be a testbe, azonban a hirtelen ütéssel a támadót néhány pillanatra megbéníthatja. A tervek között szerepel, az úgynevezett babzsák kilövésére alkalmas fegyverek rendszeresítése is, ez egy kristály-granulátummal töltött zsák kilövésére szolgál, amely hasonló elven működik, mint a szivacslövedék. Mindkettő több tízméteres távolságból is hatásos, és egy rendőr a töltényekből akár 30-40 darabot is magánál tud tartani.

A rendőrség bemutatta az új könnygázgránátját is, amelyet egyébként már március 15-én is használtak. Ez, bár drágább a korábbiaknál, kevésbé irritálja a nyálkahártyát, mégis el lehet érni vele a kívánt célt.

Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy, bár az új eszközök közbeszerzési eljárással történő beszerzése még az idei év első felében megkezdődhet, azt nem tudni, hogy mikor fogják használni a rendőrök.

A szivacslövedék és a babzsákkilövő fegyvereket a vállalkozókedvű újságírók is kipróbálhatták a Rebisz budapesti központjában.