Gulyás: a miniszterelnök kiemelten foglalkozzon a titkosszolgálatok hibáival

A titkosszolgálatoknál az elmúlt években elkövetett szakszerûtlenségek elértek egy kritikus tömeget és ezért Bajnai Gordon miniszterelnöknek kiemelten kell foglalkoznia az üggyel – mondta Gulyás József a nemzetbiztonsági bizottság SZDSZ-es tagja hétfõn újságíróknak. Tóth Károly a testület MSZP-s alelnöke ugyanakkor úgy nyilatkozott: be kell tartani az ilyenkor szokásos sorrendet egy esetleges döntés elõtt.

A szabad demokrata politikus mindezt annak kapcsán nyilatkozta, hogy a hétfõi Magyar Nemzetben megjelent: belsõ vizsgálatot rendeltek el a Nemzetbiztonsági Hivatalnál (NBH) azután, hogy a világhálóra került egy, a romagyilkosságokkal összefüggésben készült írásos anyag. Gulyás József a konkrét esetrõl elmondta: szerinte rendkívüli tájékoztatást kellene adni a nemzetbiztonsági bizottságnak az ügyben, fõleg azért, mert a nyilvánosságra került dokumentumnak vannak valós eseményekre épülõ részei.

Az SZDSZ-es politikus szerint a konkrét ügy mellett az elmúlt években több másik olyan eset is történt, amelyrõl kiderült, hogy a szolgálatok nem megfelelõ hozzáértéssel végezték a feladatukat és ezért mindenképpen le kellene vonni a következtetéseket. Gulyás szerint a miniszterelnöknek “körbe kellene néznie”, hogy kire bízza a testület szakmai és politikai irányítását és ebben a kérdésben egyeztetnie is kellene az ellenzéki pártokkal.

Tóth Károly a nemzetbiztonsági bizottság szocialista alelnöke szerint valóban “rossz fényt vet” az NBH-ra, ha a roma gyilkosságokkal kapcsolatos jelentés onnan szivárgott ki. Az MSZP-s politikus szerint ugyanakkor elõbb szolgálatoknak és az illetékes miniszternek kell elrendelnie vizsgálatot – amely elsõsorban a dokumentum eredetiségét vizsgálja – majd ezután kerülhet az ügy a kormány nemzetbiztonsági kabinet és a nemzetbiztonsági bizottság elé.