Guinnes rekord kísérlet: 700 kilogrammnyi tojásos ételt készítenek vasárnap Siófokon

700 kilogrammnyi tojásos ételt készítenek vasárnap Siófokon. Ebből a mennyiségből 3500 adagot lehet kiporciózni. A Guiness rekordot Benke László mesterszakács hét különböző nemzetiségű chef segítségével kísérli meg.

A Guiness rekord kísérletet a Tojás Világnapja alkalmából rendezik meg. Idén a reneszánsz évhez csatlakozva Mátyás király írnokának, Bonfininek a kedvenc tojásos ételét készíti el Benke László olimpiai- és világbajnok mesterszakács hét különböző nemzetiségű chef segítségével a fennmaradt recept alapján. Először pörkölt alapot készítenek. Ehhez a következőket adják hozzá: keményre főtt tojást félbe vágva, héjában főtt krumplit, füstölt sonkát, hagymát, paradicsomot kockákra, paprikát pedig cikkekre vágva. Ezt fűszerezik és gázláng felett egy 2,2 méter átmérőjű és 20 centiméter magas falú rozsdamentes edényben főzik. Az így kapott ételt Betyár reggelinek hívják. A felhasznált alapanyagokból 670-700 kilogrammnyi ennivaló lesz, ami csaknem 3500 adagnak felel meg. Ezt a helyszínen, a közönség kenyérrel el is fogyaszthatja.

Ezen a hétvégén immár hatodik alkalommal rendezik meg a hagyományos Tojásfesztivált Siófokon. 2005-ben Kálmán Imre kedvenc tojásos reggelijét 6500 darab tojásból készítették el. 2004-ben 6000 darab tojásból tojáspörköltet főztek, 2003-ban pedig 5050 darab tojásból rántottát sütöttek. A Tojás Világszövetség 1999-ben október második péntekét választotta a tojás világnapjává, illetve annak hetét a tojás világhetének.