Guiness rekord: tízezer tojásból készítettek ma ennivalót Siófokon

Tízezer tojásból készítettek vasárnap “betyárreggelit” Siófokon, amelyből csaknem hatezer adagot porcióztak ki. Úgy tűnik, ezzel a Guinness Rekordok könyvébe is bekerülnek a szervezők. A főként tojásból, szalonnából és hagymából álló étel Mátyás király írnokának volt a kedvence. A ˇbetyárreggelitˇa fennmaradt recept alapján Benke László olimpiai- és világbajnok mesterszakács készítette el két és fél órá alatt.

Nyolcezer darab tyúk-, és kétezer fürjtojást használtak fel a főzéshez. Egy két méter átmérőjű és húsz centiméter magas edénybe, vödrökből öntötték a keményre főtt és feldarabolt tojásokat. Hozzávalóként – ötszáz évvel ezelőtti recept alapján – hagymát, szarvasgombát, fűszereket adtak.

“Mangalica szalonnával és zsírral készül, makói hagymával, erdő-mező gombáival, és hántolt búzával készítjük elő a kemény tojást. Erdő-mező fűszereivel ízesítjük: kakukkfű, csombor, borsikafű, bors és só kerül bele” – mondta a Független Hírügynökségnek Benke Laci bácsi, olimpiai és világbajnok mesterszakács.

A tojásos étel várhatóan bekerül a Guiness rekordok könyvébe is, hiszen a tízezer tojásból hétszáz kilogrammnyi ételt készítettek, amelyből hatezer adag lett. Ez a világon eddig senkinek sem sikerült. A Guinness megfigyelők mindent rendben találtak, a hitelesítés azonban néhány hetet igénybe vesz.