Gucsai rezesfesztivál – polgárőrség az illegális trombitások és a hastáncosok ellen

A szerbiai gucsai rézfúvósfesztiválon – amely a budapesti Szigethez hasonló tömegeket vonz Európából – polgárőrség alakult az illegális zenészek és árusok ellen. A fesztiválrendőrségnek az a feladata, hogy kiszűrje a helypénzt nem fizető árusokat és azokat a trombitásokat, akik a selejtezők megkerülésével akarnak zenélni.

A gucsai fesztiválon olyan fúvósok mérik össze tudásukat, akik előzőleg néhány selejtezőn továbbjutnak. De megjelennek olyanok is, akik nem jutottak be a döntőbe. A mintegy 200 fős fesztiválrendőrség az ilyenektől elveszi a hangszert.

A fesztiválrendőrség a vendéglátós sátrakban is ügyelni fog a rendre, így nem fogja engedélyezni, hogy a hölgyek az asztalokon hastáncoljanak.

A 2 ezer lakosú Gucsán félmillió vendéget várnak a szerdán kezdődött ötnapos fúvósfesztiválra.

A rezeskoncertek sztárvendége Goran Bregovics lesz.

A közép-szerbiai kisvárosban 1962 óta szervezik meg a fúvósok seregszemléjét. A rendezvény az elmúlt években már nemzetközi hírnévre tett szert, elsősorban Boban Markovics és Goran Bregovics zenéjének elterjedésével. Ezek a féktelen balkáni temperamentummal zenélő rezesbandák láthatók Emir Kusturica világhírű szerb rendező ironikus hangvételű filmjeiben is.

A fesztivál az utóbbi egy-két évben az olyan nagyobb nemzetközi zenei fesztiválokkal vetekszik nézőszám tekintetében, mint a budapesti Sziget vagy az újvidéki Exit fesztivál.

A szerdai megnyitóra több száz külföldi tévéstáb volt kíváncsi, többek között Magyarországról, Németországból, Ausztráliából, Spanyolországból és Olaszországból is.

A rendezvény sztárvendége Goran Bregovics lesz, aki pénteken este lép fel zenekarával.