Guba-világrekordra készülnek Bogácson

Bogács – Ismét gasztronómiai világcsúcsra, egészen pontosan Guba-rekordra készülnek a üdülőhelyen. Ez már nem az első ilyen esemény a településen, hiszen az elmúlt években is állítottak fel rekordot.

Bogács május 18-20. között ad helyet a vendéglátó iskolák tanulóinak V. Jubileumi Országos Szabadtéri Főzőversenye és Bemutatóját. A nevezés még nem zárult le ugyanis május 10-ig még várják a jelentkezőket az ország minden vendéglátós iskolájából.
Az idei esemény mottója a következő: Régies ízek modern köntösben. A verseny több kategóriából tevődik össze: lesz majd grillparty, bográcsban készíthető ételek, sőt várják nagyanyáink süteményeit is.

Amatőrök is főznek

Az esemény keretében lesz megrendezve az Országos Guba-fesztivál is, melyre mákos, diós, túrós gubákat várnak. A több száz vagy ezer gubarudat megszakítás nélkül felfűzik egy arra alkalmas drótra, és így egy több száz méteres gubakerítés születik, ami a szervezők reménye szerint egy újabb világrekord lesz. A háromnapos eseménysorozat keretében rendezik meg a Bogácsi Amatőr Szakácsok főzőversenyét is ahol háziasszonyok és háziemberek és minden főzni tudó, gasztronómiát szerető ember jelentkezését várják.
Egymás szórakozatására a jókedvű hangulat folytatásáért mindenki saját örömére mutatja be főzési tudományát. Az első három legjobb ételkészítőt a zsűri oklevéllel jutalmazza. A legjobb amatőr szakácsot nagycsülökrend-ben részesítjük, ami a szakma elismerését tolmácsolja.

Süteményeket várnak

Május 19-én, szombaton, a Gubarekord napjára hirdetik meg a szervezők a V. Országos Süteménysütő Versenyt, amit az idén is országos méretűre növelnek. A versenyre bárki nevezhet legalább egyfajta süteménnyel (fajtánként 30 darab), egy személy több féle készítménnyel is versenyezhet az Omlós tészták, Kelt tészták, Piskóta alapú tészták, Különleges tészták és pogácsa kategóriákban. A süteményeket házilag, otthon kell elkészíteni. A jelentkezőket a verseny helyszínén a bogácsi Bikaréten várják reggel 9 órától. A csapatok a zsűri és segítői részére átadják a hozott süteményeket. Eközben folyamatosan várják az ország minden részéből a versenymunkák, azaz a sütemények beérkezését. Ezen a napon tartják a már hagyománnyá vált polgármesterek főzőversenyét is ahol 30-40 település képviselteti magát. A polgármesterek bemutatják, hogy a saját vidékükön milyen jellegzetes bográcsban készült ételek vannak. Közben folyamatos néptánc bemutatók és színpadi műsorok szórakoztatják a vendégeket.

Hiteles rekord

A gubarudakat – hosszú egyenes mintegy 30 centiméteres kifliket – egy erre alkalmas „drótra” fűzik fel úgy hogy 1,5 méterenként kerítésszerűen tartó oszlopokhoz erősítik azokat, így a folyamatosság nem szakad meg. A szervezők tervei szerint a világrekord mintegy 400-500 méter hosszú lesz, és az eredményt közjegyző hitelesíti.

HSz