Guargumi -a kormányfő továbbra is határozott fellépést vár

Gyurcsány Ferenc felháborítónak tartja, hogy még mindig vannak olyan cég, amely amely nem jelentette be a hatóságoknak a dioxinnal szennyezett guargumit tartalmazó élelmiszerkészletét -közölte a kormányszóvivő annak kapcsán, hogy pénteken több, mint egy tonna dioxinnal szennyezett guar-gumit tartalmazó terméket foglalt le a Somogy Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző állomás.

Budai Bernadett közleménye szerint a miniszterelnök továbbra is gyors és határozott fellépést vár a főállatorvostól, hogy ne kerülhessen dioxinnal szennyezett élelmiszer a fogyasztók asztalára.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra is, hogy kevesebb mint egy hónap alatt a hatóságok országosan közel ötezer vállalkozást ellenőriztek. A hatóságok a bejelentési kötelezettség lejárta, azaz augusztus 22-e óta 5 esetben, összesen 4,5 millió forint értékben szabtak ki bírságot a gauargumival kapcsolatos intézkedések elmulasztása miatt.

Több, mint egy tonna dioxinnal szennyezett guar-gumit tartalmazó terméket foglalt le a Somogy Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző állomás pénteken. A hatóság nyilvántartásba vette és lefoglalta a termékeket, ezek kereskedelmi forgalomba már nem kerülhetnek. A cégek akadályozták a hatóság munkáját, ezért őket egy-egy millió forintra büntették. Somogyban egyébként 76 forgalmazónál viszgálódtak.