Guargumi – Eddig 560 tonna élelmiszert és adalékot zároltak

Az elmúlt csaknem egy hónapban több mint 5300 vállalkozást ellenőriztek az élelmiszer-egészségügyi hatóságok – mondta kedden a kormányszóvivői tájékoztatón Süth Miklós országos főállatorvos. 6800 tétel adalékanyagot és élelmiszert vizsgáltak, ebből 2377-at zároltak a hatóságok. Ez 560 tonnányi élelmiszert és adalékanyagot jelent. 88 minta került laboratóriumba, de ezek egyike sem volt dioxinnal fertőzött.

Az Európai Unióban összesen 80 szennyezett guargumi tételt találtak a vizsgálatok. A szennyezett tételekből Magyarországra is jutott egy svájci cégen keresztül 610 vállalkozáshoz. A vizsgálatok nyomán 158 tételt visszahívtak az üzletekből, összesen 22 tonna élelmiszert vontak ki. Ezekbe valószínűleg egy technológiai eljárási hiba miatt került dioxin. A fogyasztókhoz ebből feltehetően nem került dioxinos termék, a vizsgálatok azonban még tartanak.

A hatóságok eddig 23 eljárást indítottak egyebek mellett pontatlan vagy hamis adatszolgáltatás miatt, de egy illegális élelmiszer-kereskedelmi cégre is rábukkantak. Eddig 13 és fél millió forint bírságot szabtak ki. A főállatorvos szerint folytatják az ellenőrzéseket, mert még mindig nem múlt el az esetleges fertőzés veszélye.
..