GUAR-GUMI – Riadóláncot hozna létre a Fidesz

Ismételten felhívta a figyelmet az élelmiszerbiztonsági riadólánc létrehozásának fontosságára a Fidesz, miután újabb termékről bizonyosodott be, hogy dioxinnal szennyezett guar-gumit tartalmaz. A külföldi élelmiszergyártó cég vasárnap közölte, azonnal leszedeti a boltok polcairól a terméket. Ez egy erős országban az állam feladata lett volna – közölte Koszorús László, az országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának alelnöke vasárnap.

A történtek ismét szegénységi bizonyítványt állítanak ki a magyar kormány felelősségvállalásának hiányáról, s még inkább alátámasztják a Fidesz kezdeményezésének fontosságát, hogy mielőbb létre kell hozni a riadóláncot, melynek segítségével 72 órán belül minden esetben lekerülhetnek a polcokról a veszélyes termékek – írja a Fidesz.

A Herba Zrt. vasárnap jelentette be, hogy azonnal visszahívja NATUMI Sojadrink Schoko nevű bio-italát, melynek szavatossága 2008. január 14-én jár le, mert bebizonyosodott, hogy a benne lévő E412 dioxint tartalmaz. A cég honlapján figyelmezteti a fogyasztókat, hogy ne igyák meg a bio-levet, hanem juttassák azt vissza a vállalathoz, ahol kicserélik egy más ízesítésű NATUMI termékre.

Csütörtökön a Friesland Hungária két édességét, a sárgabarack ízesítésű Túróvarázst és a Krémes Duót vették le a polcokról. Mindkét termékben olyan, Csehországból érkezett sárgabarack lekvár volt, amely dioxinos guar-gumival készült.