GUAR-GUMI – a kormány szerint jól működik a riadólánc

Amit Koszorús László kér, azzal a magyar emberek rosszabbul járnának, hiszen valójában a mostani szigorú szabályozás enyhítése lenne. A jelenleg is működő uniós riasztási lánc révén ugyanis nem 72, hanem 24 óra alatt értesül minden tagállam, ha valahol az egészségre veszélyes élelmiszerre bukkannak – közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő vasárnap a fideszes képviselő felvetésére reagálva.

Az Európai Unió jogrendjének lényege, hogy a cégek felelősek azért, ha valami nincs rendben a saját termékeikkel, és nekik is kell intézkedniük szükség esetén. A hatóságok feladata az Európai Unióban az, hogy ellenőrizzék, betartják-e a cégek ezt a szigorú szabályt, ha pedig problémát észlelnek, tájékoztassák róla az embereket is. Éppen ez történt ebben az esetben is, ezért a magyar élelmiszerbiztonsági szakembereket köszönet illeti felelősségre vonás helyett – fogalmazott a szóvivő.

A Fidesz vasárnap újra az élelmiszerbiztonsági riadólánc létrehozását szorgalmazta, miután újabb termékről bizonyosodott be, hogy dioxinnal szennyezett guar-gumit tartalmaz. A külföldi élelmiszergyártó cég vasárnap közölte, azonnal leszedeti a boltok polcairól a terméket. Ez egy erős országban az állam feladata lett volna – közölte Koszorús László, az országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának alelnöke. A riadólánc segítségével 72 órán belül minden esetben lekerülhetnek a polcokról a veszélyes termékek – írja a Fidesz.