Guantánamói foglyokat fogadna be Spanyolország

Kész befogadni és elhelyezni öt guantánamói foglyot Spanyolország – közölte hétfõn a spanyol külügyminiszter. Miguel Angel Moratinos ((Migel Anhel Moratinosz)) azt mondta madridi sajtókonferenciáján, hogy a kormány “önként döntött a felajánlás mellett”.

Az El Pais címû spanyol újság hétfõi száma szerint “ilyen nagylelkû gesztust még nem kapott Európából Washington a börtöntábor megszüntetését célzó tervében, eddig egy, maximum három fogoly elhelyezésére érkezett ugyanis ajánlat Európából”.

Moratinos januárban azt mondta, hogy Madrid finanszírozza egy palesztin és egy jemeni származású fogoly befogadását. Hétfõn nem közölte, hogy a további három fogoly, akiket kész befogadni az ország, milyen nemzetiségûek.

Barack Obama amerikai elnök tavaly jelentette be, hogy be akarja záratni a kubai sziget csücskében lévõ amerikai támaszponton létesített börtöntábort. A korábbi, 2010. január 22-re kijelölt határidõ azonban eltolódott konkrét, új idõpont megjelölése nélkül. Washington azt várja, hogy más országok, fõleg a szövetségesek helyezzenek el olyan foglyokat, akik tisztázzák magukat a vádak alól, de nem küldhetõk vissza hazájukba, mert ott esetleg üldöznék õket.