Helyi közélet

2014.10.21. 08:07

Hepatitis A - Az egyetlen biztos: az oltás

Miskolc - Egyre nagyobb körben terjed a hepatitis A, ami a megye infektológiai osztályának a forgalmából is kitűnik. Húsz nap alatt újabb száz emberről derült ki megyénkben, hogy elkapta a hepatitis A-t.

Miskolc - Egyre nagyobb körben terjed a hepatitis A, ami a megye infektológiai osztályának a forgalmából is kitűnik. Húsz nap alatt újabb száz emberről derült ki megyénkben, hogy elkapta a hepatitis A-t.

2014. január 01-től megyénkben szeptember 30-ig összesen 238 hepatitis A megbetegedésről szerzett tudomást az egészségügyi hatóság, október 20-ra ez a szám 338-ra nőtt; ezen belül Miskolcon 39-ről 70-re növekedett az újonnan felismert esetek száma, tudta meg az Észak-Magyarország.

Csökkenő esély

– Azt hogy valaki átesett-e már a hepatitisz A-fertőzésen, vagy elkapta-e azt, csak szerológiai vizsgálattal dönthető el, annak alapján, hogy vannak-e ellenanyagok a szervezetében – mondta Csilek András, a Miskolci Semmelweis Kórház infektológusa, aki az Észak-Magyarország telefonos szakértőjeként egy hasonló olvasói érdeklődésre – de az is napokat vesz igénybe. A fertőzött beteg szoros környezetének beoltása az ÁNTSZ kompetenciája, a fertőzőosztály nem hatóság. Ám mint infektológus, azt tudom javasolni: ha valaki száz százalékban el akarja kerülni ezt a betegséget, az oltassa be magát, illetve gyermekét. Az időben adott oltás az egyetlen biztos módja a megelőzésnek. Ám minél idősebb valaki, annál nagyobb az esélye, hogy már átesett rajta élete folyamán, hiszen gyakran, főleg gyermekkorban tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel lezajlik a betegség. Az sem jelent gondot, ha valaki már átesett a fertőzésen, mégis beoltják. Azt viszont hangsúlyozom: ez az oltás csak a hepatitis A ellen véd, nem mentesít a higiénés szabályok alól, amelyek betartásával több más betegség is megelőzhető.

Aki száz százalékos biztonságra törekszik, kéri az aktív oltást, ami közel 7 ezer forintba kerül.

További részletek az a keddi Észak-Magyarországban.

ÉM-SZK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában