Nagyvilág

2012.04.03. 19:45

Egyre több szlovákiai turista üdül Magyarországon

Pozsony, 2012. április 3., kedd (MTI) - Évről évre nő a szlovákiai vendégek száma a magyarországi üdülőhelyeken, a tavalyi évben csak a Balatonnál 13 ezren nyaraltak Szlovákiából - derült ki a Magyar Turizmus Zrt. ötletbörzéjén Pozsonyban kedden.

Pozsony, 2012. április 3., kedd (MTI) - Évről évre nő a szlovákiai vendégek száma a magyarországi üdülőhelyeken, a tavalyi évben csak a Balatonnál 13 ezren nyaraltak Szlovákiából - derült ki a Magyar Turizmus Zrt. ötletbörzéjén Pozsonyban kedden.

Már több éve dinamikusan növekszik a szlovákiai vendégek érdeklődése a magyarországi üdülőhelyek iránti. A Balatonnál a tavalyi évben - nem véglegesített adatok szerint - 13 ezer szlovákiai vendég 38 ezer vendégéjszakát töltött, ez 130 százalékos növekedés az előző évhez képest. A Szlovákiából érkező vendégeknek nemcsak a számuk változik, hanem nyaralási igényeik és szokásaik is. Egyre többen például kifejezetten a minőségi szolgáltatásokat keresik.

"Megváltoztak a trendek, a szokásos strandoláson kívül az utóbbi időben mint többen használják ki a háttértelepülések nyújtotta attrakciókat és szolgáltatásokat" - mondta el a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője, Benkő Krisztina az MTI-nek. Hozzátette: a szlovákiai vendég itt átlagban 2,8 vendégéjszakát tölt egyszeri tartózkodása alkalmával. Rámutatott: az üdülni vágyók növekvő mobilitásának köszönhetően és a Balaton jó elérhetősége okán a rövid távú üdülések trendje erősödik. Ez a jelenség új, a hagyományostól eltérő vendéglátási szokások kialakulását is magával hozta.

"Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően számos új attrakció létesült, bővült ki, vagy éppen újult meg, amely éppen ezt a célcsoportot próbálja kiszolgálni" - mondta el Benkő Krisztina. Rámutatott: ennek köszönhetően - több rövid programot egymásra fűzve - akár egy hétvége alatt is tartalmas üdülést tudnak eltölteni a Balaton üdülőkörzetébe érkezők.

A hosszabb tartózkodási idő és a több vendégéjszaka inkább a wellness típusú üdülések kedvelőit jellemzi.

"A célközönségünk nagyobb része a 25 év fölötti korkategóriából kerül ki, tehát nem kifejezetten a legfiatalabbak" - mondta el ezzel összefüggésben Godár Ivett, Magyarország pozsonyi nagykövetsége turisztikai irodájának képviselője az MTI-nek. Hozzátette: a 25 és 35 közötti vendég leginkább a fesztiválok iránt érdeklődik, a wellness turizmusra berendezkedett vendéglátósok viszont főleg a 40 feletti vendégekkel számolnak.

Godár Ivett szerint a szervezett és az egyénileg utazók aránya is jelentősen átalakult.

"A látogatóknak alig egy-két százaléka érkezik utazási irodák által szervezett üdülések keretén belül" - mutatott rá Godár Ivett. Hozzátette: a szlovákiai turisták túlnyomó többsége egyénileg szervezi az üdülését, és nagy hányaduk az interneten rendeli a szállását. Megjegyezte: nem egy olyan üdülőközpont van, amelynél honlapjának látogatottságát tekintve a belföldi érdeklődőket rögtön a szlovákiai keresések követik.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!