GÖRÖG TÜZEK: Az ősi Olympiát fenyegetik a lángok

Az ókori olimpiák egykori helyszíneit fenyegetik a Peloponnészoszi-félszigeten tomboló erdőtüzek. A lángok szombaton már csak négy kilométerre voltak Olympiától, a nagy szélben a tűzoltók elkeseredett küzdelmet folytatnak, hogy megvédjék a területet. Közben 53-ra emelkedett a csütörtök óta tartó tűzvész halálos áldozatainak száma. Az athéni magyar nagykövetség legutolsó információi szerint magyarok nem kerültek bajba a csütörtök óta tartó tűzvészben.

Több mint 1000 tűzoltó és 425 katona küzd a lángokkal a félszigeten, munkájukat 16 oltórepülőgép segíti. Közben érkezik a nemzetközi segítség is, Franciaország hatvan tűzoltón kívül négy oltórepülőgépet küldött, Spanyolország kettő, a szintén erdőtüzekkel küzdő Olaszország egy repülőgépet bocsátott Athén rendelkezésére. Németország, Hollandia és Norvégia helikoptereket irányított Görögországba.

Az oltáshoz használható berendezéseket, járműveket ajánlott még fel Svédország, Izrael, Románia, Hollandia, Szlovénia, Szerbia és Ciprus is.

A Független Hírügynökség kérdésére az athéni magyar nagykövetség elmondta, hogy a tűzvész olyan helyeken pusztít, ahová általában nem mennek szervezetten magyarok. A Peloponnészoszi-félszigeten a katasztrófában nem érintett Tolo számít magyar kirándulóhelynek.