GÖRÖG ERDŐTÜZEK: vádemelés hét ember ellen

A görög hatóságok vádat emeltek hét ember ellen, akiket az országban pusztító tüzek elindításával vádolnak, közölte hétfőn a tűzoltóság szóvivője. Közben már 63-ra emelkedett a halottak száma, miután újabb két holttestet fedeztek fel a Peloponnészoszi-félszigeten található Agnanta falu közelében. A lángok megközelítették Athén külvárosát is.

A tüzekkel kapcsolatban még pénteken 10 embert tartóztattak le a hatóságok, közülük, most 7 embert vádoltak meg. Július eleje óta pusztító egyéb tüzekkel kapcsolatban további 26 ember ellen indítottak eljárást, mondta el a tűzoltóság szóvivője egy sajtótájékoztatón. A görög kormány azt gyanítja, hogy több tüzet is szándékosan gyújtottak, a görög média telekspekulánsokat sejt az esetek mögött, akik így akartak beépíthető telkekhez jutni.

A Peloponnészoszi-félszigeten nyolcszáz görög tűzoltó küzd a hadsereg segítségével a lángok ellen, és munkáját külföldről érkezett húsz repülőgép és 19 helikopter is segíti. A tűzoltók körbevették Olümpiát, ahol vasárnap ugyan sikerült megállítani a lángokat, de attól tartanak, hogy a hetven kilométer per órás szelek miatt újra veszélybe kerülhet az ókori görög olimpiai játékok egykori helyszíne.

Erős tüzek égnek az Athéntól északra található Évia-szigeten is, és hétfőre már a görög főváros külvárosait is veszélyeztették a lángok.Sporthírek