GÖRÖG ERDŐTÜZEK: már 41 halott

41-re nőtt a Görögországban, a Peloponnészoszi-félszigeten pusztító két tűzben meghalt emberek száma, miután újabb holttesteket fedeztek fel szombat délelőtt a felperzselt területeken. A görög hatóságok nem tudnak arról, hogy az áldozatok között magyarok is lennének, közölte a magyar nagykövetség.

A tűzoltóság szóvivője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a helyzet nagyon bonyolult, mert az erős szél miatt nagyon gyorsan terjednek a tüzek. Az áldozatok közül többen menekülés közben, az autóikban haltak meg, miután körbezárták őket a lángok.

Az áldozatok közül néhány azért halhattak meg, mert értékeiket mentve túl későn kezdtek el menekülni a lángok elől, mondta el a kormányszóvivő. A tűzoltók a tűz gyors terjedése miatt nem tudtak odaérni időben minden érintett területre.

A tüzek elleni küzdelemre 19 repülőgépet és 18 helikoptert irányítottak a térségbe, a hadsereg pedig 420 katonával segíti a tűzoltók munkáját. A légierő több gépe készenlétben áll arra az estre, ha szükség lesz rájuk a mentési munkákban.

Görögország az Európai Unióhoz fordult segítségért, és Franciaország már jelezte is, hogy két tűzoltógépet küld a görög tűzoltók megsegítésére. A Canadair gépek szombat délután szállnak le egy katonai repülőtéren, közölte a francia belügyminisztérium.

Az egész ország területén összesen 33 tűzzel küzdenek a tűzoltók – ezek közül 22 pénteken keletkezett, felvetve a gyújtogatás lehetőségét, közölte a tűzoltóság szóvivője.

A tüzek okozta sok haláleset miatt az ellenzék visszatartotta magát attól, hogy kritizálja a kormány nem elég hatékony fellépését, annak ellenére, hogy szeptember 16-án parlamenti választásokat tartanak az országban.Sporthírek