GÖRÖG ERDŐTÜZEK: látható eredményekben reménykednek

A nagy nemzetközi segítséget kapott görög tűzoltók reményei szerint szerdára már sikerül látható eredményeket elérniük az ország területén pusztító erdőtüzek elleni küzdelemben. A katasztrófának valószínűleg nagy hatása lesz a szeptember 16-i általános választások eredményeire, miután többen erősen kritizálták a kormány intézkedéseit a tüzek elleni küzdelemben.

Kedden a tüzek szinte már csak a Peloponnészoszi-félszigeten, és az Athéntól északra található Évia szigetén égtek. Ez utóbbi helyen segítik a görög kollégák munkáját a magyar tűzoltók, akik kedd délután érkeztek meg a területre.

Közben egyre élesebben kritizálják a kormányt a 63 halálos áldozatot követel tüzek miatt szeptember 16-i általános választások megtartása előtt. Az ellenzéki szocialisták vezére megalázónak nevezte, hogy a kormány képtelen volt megmenteni az emberek életét. A lángok martalékává vált területeken élő emberek szerint sokkal kevesebben vesztették volna életüket, ha a kormány gyorsabban reagál az eseményekre.

A kormány gyújtogatókat vádolt a tüzek elindításával, de az ellenzék szerint ezzel csak saját felelőségéről akarja elterelni a figyelmet, és arra szólították fel a kormányzatot, hogy bizonyítékkal támassza alá állításait.

A választásokon a tüzek előtti utolsó közvélemény-kutatás szerint a kormányon lévő konzervatívok számítottak esélyesebbek.