GÖRÖG ERDŐTÜZEK: két helyen oltanak és jól vannak a magyat tűzoltók

A Görögországban pusztító tüzek oltásában segítő 18 magyar tűzoltó szerda délelőtt két helyen oltotta a tüzet az Athéntól északra található Évia szigetén, közölte a Független Hírügynökséggel Cziva Oszkár, a csoport vezetője. A magyarok most görög kollégáikkal dolgoznak, és az egyik helyen egy orosz helikopter segíti az oltást. A magyar tűzoltók jól vannak.

A csoport vezetője komoly kihívásnak nevezte a tűz elleni küzdelmet: az éjszaka mindössze két órát tudtak pihenni a magyar tűzoltók, miután hajnalban újabb helyen lobbantak fel a lángok. Reggeltől három helyen oltottak a magyarok, és az egyik helyen már sikerült megfékezniük a lángokat. Cziva Oszkár elmondta, hogy bár keveset tudtak pihenni mind jól vannak, és hozzátette: a csapat orvosa folyamatosan figyeli a tűzoltók állapotát.

A csoport vezetője elmondta, hogy a terepviszonyok miatt nehéz a munka, a csapat teljesítőképességét nagyon próbára teszi sziklás hegyvidék, ahol kézi szerszámokkal nem nagyon tudnak dolgozni. Az egyik területen komoly tűz ég: 4-5 kilométer hosszan több mint húsz méter magas lángok ellen kell küzdeni: hasonló tűzzel Magyarországon még nem találkoztak, tette hozzá Cziva Oszkár.

Cziva Oszkár “felmérhetetlennek” nevezte a magyar nagykövetség segítségét, többek között, hogy elintézték: rendőri felvezetéssel jussanak el a számukra kijelölt oltási területre.