GÖRÖG ERDŐTÜZEK: egymilió eurós vérdíj a gyújtogatókra

Görögország egymillió eurós (250 millió forint) jutalmat ajánlott fel azoknak, akik segítenek kézre keríteni az ország területén pusztító tüzek elindításával vádolt gyújtogatókat. Közben már 61-re emelkedett a tüzekben meghalt emberek száma, miután négy újabb holttestetek fedeztek fel a Peloponnészoszi-félszigeten vasárnap este, közölte az egészségügyi minisztérium.

A kormány százezer és egymillió euró közötti jutalmat ajánlott fel bármilyen információért, ami a gyújtogatók letartóztatásához vezet. A hatóságok péntek óta tíz embert vettek őrizetbe szándékos gyújtogatás, vagy véletlen tűzokozás miatt. Sokan azt gyanítják, hogy telekspekulánsok állhatnak a tüzek mögött, akik így akartak építési telkekhez jutni, Görögországban ugyanis nem lehet erdős területre építkezni.

A tűz több történelmi jelentőségű emlékhelyet is veszélyeztet. Vasárnap a tűzoltóknak sikerült megfékezniük a lángokat az ókori görög olimpiai játékok egykori helyszínein, Olümpiában, de a tüzek egy, az időszámítás előtti ötödik században épült Apolló templomot is megközelítettek.

A félszigeten több mint ezer tűzoltó és 425 katona küzd a lángokkal, munkájukat 16 oltórepülőgép segíti. Közben érkezik a nemzetközi segítség is: Franciaország hatvan tűzoltón kívül négy oltórepülőgépet küldött, Spanyolország kettő, a szintén erdőtüzekkel küzdő Olaszország egy repülőgépet bocsátott Athén rendelkezésére. Németország, Hollandia és Norvégia helikoptereket irányított Görögországba.