GÖRÖG ERDŐTÜZEK: 49 halott

Már 49 halottja van a Görögország déli részén pusztító erdőtüzeknek. Az országban rendkívüli állapotot hirdettek ki, a görög kormány segítséget kért az Európai Unió országaitól. Mindeközben négy embert letartóztattak, és szándékos gyújtogatással gyanúsítják őket. Az athéni magyar nagykövetség legutolsó információi szerint magyarok nem kerültek bajba a csütörtök óta tartó tűzvészben.

39 holttestet találtak péntek óta Peloponnészoszi-félsziget nyugati részén Zacharo település közelében, az áldozatok között van egy anya és négy gyereke is.

Négy ember a félsziget középső részén halt meg, hatan, köztük négy turista pedig a terület déli részén.

A tüzeket 800 tűzoltó és 400 katona oltja, a hatóságok 11 repülőgépet és hét helikoptert is bevetettek. A munkát erős szél nehezíti, eddig tíz körzetből kellett kitelepíteni az embereket.

Az országban nem csak a Peloponnészoszi-félszigeten tombolnak tüzek, lángolt egy Athén melletti hegy, itt azonban a tűzoltóknak sikerült körbehatárolni a tűzfészket. Erdő- és bozóttüzeket jelentettek ezen kívül a fővárostól északkeletre is, a lángok veszélyesen közelítik Lagonisszi tengerparti üdülőhelyet. Péntek óta nem bírnak a lángokkal Euboea szigetén sem, itt négy körzetből menekítették ki az embereket.

Közben érkezik a nemzetközi segítség is, Franciaország hatvan tűzoltón kívül négy oltórepülőgépet küldött, Spanyolország kettő, a szintén erdőtüzekkel küzdő Olaszország egy repülőgépet bocsátott Athén rendelkezésére. Németország, Hollandia és a nem uniós Norvégia helikoptereket irányított Görögországba.

Az előrejelzés szerint a Peloponnészoszi-félszigeten vasárnap is nagyon meleg, 36 fok lesz, és a szél is fújni fog.