GÖRÖG ERDŐTÜZEK: 46 halott

Már 46 halálos áldozata van a görög erdőtüzeknek. A görög hatóságok nem tudnak arról, hogy az áldozatok között magyarok is lennének, közölte a magyar nagykövetség.

A görög miniszterelnök szükségállapotot rendelt el az országban, hogy minden eszközt mozgósítani tudjanak a Peloponnészoszi-félszigeten, és az ország többi részén pusztító tüzek elleni küzdelemben. Kosztasz Karamanlisz több azonnali intézkedést rendelet le az áldozatok megsegítésére, többek között anyagi segítséget, és lakóhelyeket biztosítanak az otthon nélkül marad embereknek.

A tüzek elleni küzdelemre 11 repülőgépet és 7 helikoptert irányítottak a Peloponnészoszi-félszigetre, a hadsereg pedig 400 katonával segíti a lángok ellen küzdő nyolcszáz tűzoltó munkáját. A tűzoltóság szóvivője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a helyzet nagyon bonyolult, mert az erős szél miatt nagyon gyorsan terjednek a tüzek. Az áldozatok közül többen menekülés közben, az autóikban haltak meg, miután körbezárták őket a lángok.

Az áldozatok közül néhány azért halhattak meg, mert értékeiket mentve túl későn kezdtek el menekülni a lángok elől, mondta el a kormányszóvivő. A tűzoltók a lángok gyors terjedése miatt nem tudtak odaérni időben minden érintett területre.

Görögország az Európai Unióhoz fordult segítségért, és több ország válaszolt a kérésre. Franciaország négy tűzoltógépet és 72 tűzoltót küld a görögök megsegítésére, Németország és Norvégia egy repülővel és három helikopterrel támogatja a küzdelmet, és a szintén erdőtüzekkel viaskodó Olaszország is küldött egy repülőgépet. Madrid is jelezte, hogy két gépe készen áll a bevetésre.

Az egész ország területén összesen 33 tűzzel küzdenek a tűzoltók – ezek közül 22 pénteken keletkezett, felvetve a gyújtogatás lehetőségét, közölte a tűzoltóság szóvivője.

A tüzek okozta sok haláleset miatt az ellenzék visszatartotta magát attól, hogy kritizálja a kormány nem elég hatékony fellépését, annak ellenére, hogy szeptember 16-án parlamenti választásokat tartanak az országban.