GÖRÖG ERDŐTÜZEK – telekspekulánsok állhatnak a gyújtogatások mögött

160 kilométer hosszan ég az erdő Görögország déli részén, a Peloponnészoszi-félszigeten. A görög média szerint nem kizárt, hogy szándékos gyújtogatás történt, amelyre telekspekulánsok adtak megbízást. Az 53 áldozat emlékére a görög miniszterelnök, Kosztasz Karamanlisz háromnapos gyászt rendelt el, és közölte felkutatják és megbüntetik a felelősöket.

Görögország több területén pusztítanak erdőtüzek. A legsúlyosabb helyzet a Peloponnészoszi-félszigeten alakult ki, de ég az erdő Athén mellett és Évia szigetén is.
A Peloponnészoszi-félszigeten 160 kilométer hosszú már a tűzvonal, több települést elvágtak a lángok a külvilágtól. Zacharo faluban 39 ember vesztette életét, az áldozatok között van egy anya és négy gyereke is. Veszélybe kerültek az ókori olimpiák egykori helyszínei is, a lángok négy kilométernyire megközelítették Olympiát.

A félszigeten több mint 1000 tűzoltó és 425 katona küzd a lángokkal a félszigeten, munkájukat 16 oltórepülőgép segíti. Közben érkezik a nemzetközi segítség is, Franciaország hatvan tűzoltón kívül négy oltórepülőgépet küldött, Spanyolország kettő, a szintén erdőtüzekkel küzdő Olaszország egy repülőgépet bocsátott Athén rendelkezésére. Németország, Hollandia és Norvégia helikoptereket irányított Görögországba.

Az oltáshoz használható berendezéseket, járműveket ajánlott még fel Svédország, Izrael, Románia, Hollandia, Szlovénia, Szerbia és Ciprus is.

A hétvégén eddig hét feltételezett gyújtogatót vettek őrizetbe a görög hatóságok. A görög média szerint nem kizárt, hogy telekspekulánsok bízták meg őket a pusztítással. Kosztasz Karamanlisz korányfő közölte, mindent megtesznek, hogy kézre kerítsék, és bíróság elé állítsák a felelősöket.