GÖRÖG ERDŐTÜZEK – Rosszabbodott a helyzet Évia szigetén

Rosszabbodott a helyzet Évia szigetén, miután a lángok hétfő éjszaka megközelítettek egy települést, a terület középső részén. A hegyvidéki körzetből 300 embert kellett kimenekíteni. A hétfőn útnak indult magyar tűzoltók a tervek szerint délután érnek az Athéntól északkeletre fekvő szigetre. Az ország különböző térségeiben kitört erdőtüzekben eddig 63 ember vesztette életét. Az athéni magyar nagykövetség legutolsó információi szerint magyarok nem kerültek bajba a csütörtök óta tartó tűzvészben.

Évia szigetén eddig négy, a Peloponnészoszi-félszigeten 59 ember vesztette életét az erdőtüzekben. Évián az elmúlt egy napban rosszabbodott a helyzet, a félszigeten viszont egyelőre újabb települést nem fenyegetnek a lángok.

Az athéni magyar nagykövetségen a Független Hírügynökségnek azt mondták, magyarok az ország egyik részén sem kerültek bajba a csütörtök óta tartó tűzvészekben. Hétfőn felvették a kapcsolatot egy magyar nővel, aki a Peloponnészoszi-félszigeten lakik azon a Zaharo nevű településen, ahol több épület is porig égett. A nő elmondta, szerencséjük volt, mert a tűz megállt a kertjükben, így nem esett bajuk.

Évia szigetére vannak szervezett magyar utak, de csak az északi részre és nem a tűz fenyegette középső és déli körzetekbe – tájékoztatott a magyar külképviselet.

A magyar nagykövetség felhívta a figyelmet arra, hogy az országban rendkívüli állapot van, ami azt jelenti, hogy a polgári védelmet, a tűzoltóságot és a katonaságot magasabb készültségi fokozatba helyezték, az ötös skálán jelenleg a négyesbe. Athén nincs veszélyben, a fővárostól 40 kilométerre lévő repülőtér is zavartalanul működik.

Az athéni magyar külképviselet arra kéri a Görögországban nyaraló magyarokat, ha erdőtűz üt ki a közelükben, kövessék a helyi hatóságok utasításait és vegyék fel a kapcsolatot a magyar nagykövetséggel, ahol 24 órás, folyamatos ügyelet van. A Görögországba indulóknak azt tanácsolják, hogy közvetlenül az indulás előtt hívják fel utazási irodájukat vagy görög szállásukat, hogy biztonságos-e a környék. Arról is érdeklődjenek, hogy volt-e a közelben már eloltott tűz és ha igen, akkor vannak-e lezárt utak, működik-e a víz- és áramellátás.Sporthírek