GÖRÖG ERDŐTÜZEK – megmentették az antik Olümpiát

A tűzoltóknak sikerült megfékezniük a lángokat az ókori görög olimpiai játékok egykori helyszínein, Olümpiában vasárnap délután. Az olimpiai múzeum is megmenekült közölte a görög kulturális minisztérium. Közben 56-ra emelkedett a tűzvész halálos áldozatinak száma.

A Peloponnészoszi-félszigeten 160 kilométer hosszú már a tűzvonal, több települést elvágtak a lángok a külvilágtól.

A félszigeten több mint 1000 tűzoltó és 425 katona küzd a lángokkal a félszigeten, munkájukat 16 oltórepülőgép segíti. Közben érkezik a nemzetközi segítség is, Franciaország hatvan tűzoltón kívül négy oltórepülőgépet küldött, Spanyolország kettő, a szintén erdőtüzekkel küzdő Olaszország egy repülőgépet bocsátott Athén rendelkezésére. Németország, Hollandia és Norvégia helikoptereket irányított Görögországba.

Az oltáshoz használható berendezéseket, járműveket ajánlott még fel Svédország, Izrael, Románia, Hollandia, Szlovénia, Szerbia és Ciprus is.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: Görögországnak elsősorban légi egységekre lenne szüksége, de mivel a magyar tűzoltóknak nincsenek repülőik, így nem tudnak segíteni a mediterrán országnak.

A hétvégén eddig hét feltételezett gyújtogatót vettek őrizetbe a görög hatóságok. A görög média szerint nem kizárt, hogy telekspekulánsok bízták meg őket a pusztítással. Kosztasz Karamanlisz korányfő közölte, mindent megtesznek, hogy kézre kerítsék, és bíróság elé állítsák a felelősöket.