GÖRÖG ERDŐTÜZEK – Elindultak a magyar tűzoltók Athénba

Elindult Budapestről Athénba hétfőn reggel az a 18 magyar tűzoltó és egy orvos, akik segíteni fognak a Görögországban napok óta tomboló erdőtüzek oltásában. A magyar önkéntesek várhatóan egy hétig maradnak kint. A csapat előtt 1500 kilométeres út áll.

Demszky Gábor főpolgármester döntött úgy, hogy a fővárosok közötti együttműködés keretében magyar tűzoltók is segítsenek, a már Athént is fenyegető lángok oltásában. Hétfőn reggel ezért 18 tűzoltó és egy orvos indult el a görög fővárosba – mondta el a Független Hírügynökségnek a csoport vezetője.

Cziva Oszkár közölte: nagyteljesítményű fecskendőket és olyan speciális eszközöket visznek magukkal, amelyekkel akár az erdő-, akár az épülettüzek oltásában is tudnak segíteni. A magyar csapatnál egészségügyi felszerelések is vannak, valamint tisztálkodó szerek és étel is, így teljesen önellátóak lesznek.

Amint megérkeznek, jelentkeznek az athéni tűzoltóságon, hogy kiderüljön, milyen feladatban tudnak segíteni. Terveik szerint egy hétig maradnak, ezalatt a “maximális segítséget akarják nyújtani” – közölte Cziva Oszkár.

A csoport vezetője beszélt arról is, hogy a feladatra önként lehetett jelentkezni, közülük választották ki azokat, akik végül el is indultak. Előnyt jelentett, hogy ha valaki nyelveket beszélt és ismerte minden szükséges eszköz működését.

A Peloponnészoszi-félszigeten napok óta égnek az erdők, és a lángok már Athént is veszélyeztetik.