GÖRÖG ERDŐTÜZEK – Adakoznak a gazdagok a károsultak javára

Nemzeti összefogás segíti a görögországi erdőtüzek károsultjait, a kormányon kívül magánszemélyek és bankok is adakozásba kezdtek.

Görögországban több mint 24 millió euró (6,1 milliárd forint) kártérítést fizetett már ki a kormány a 63 emberéletet követelő erdőtüzekkárosultjainak. Egyidejűleg magánszemélyek és üzletemberek 38 millió euró (9,6 milliárd forint) adományt adtak már össze a kárvallottak javára.

A kormányhoz szerda estig csaknem 7,500 kártérítési kérelem érkezett be. A károsultaknak első részletként 3 ezer eurót (760 ezer forintot) fizetnek, azok pedig, akiknek leégett a házuk, további 10 ezer eurót (2,5 millió forintot) kapnak.

A tűzkárosultak javára adakozni kezdett a gazdagok világa. Az Onasszisz Alapítvány – amelyet Arisztotelesz Onasszisz hajómágnás hozott létre – 5 millió eurót (1,25 milliárd forintot) adott. Tíz millió eurót (2,5 milliárd forintot) ígért a 2004-es athéni olimpia szervezőbizottságának elnöknője, Gianna Angelopulosz-Daszkalaki üzletasszony és a férje, Teodorosz.

A görög bankok is több millió euró újjáépítési segélyre tettek ígéretet.

Görögország Peloponnészosz-félszigetén egy héten át tomboltak az erdőtüzek, amelyeket csak csütörtökre tudtak megfékezni. A Peloponnészosz déli részén azonban még ég egy nagy tűz, amely falvakat fenyeget.