Greenpeace tiltakozások az olasz nagykövetségek előtt Európa szerte

Számos közép-európai országban, így Magyarországon is tiltakozó akciót szervezett a Greenpeace kedden délelőttre a olasz nagykövetségek elé. A megmozdulással azt szeretnék elérni, hogy egy nagyban állami érdekeltségű olasz cég ne támogassa a Szlovákiába tervezett nukleáris erőmű két új blokkjának megépítését és üzemeltetését. Az aktivisták a veszélyekre látványos, az ókori Rómát idéző kosztümökben próbálják felhívni a figyelmet.

Egy Julius Caesar jelmezébe öltözött fiatal atomjelekkel ellátott pénzt szórt a szlovák embereket jelképező tömeg közé – ezzel a kosztümös akcióval tiltakozott a Greenpeace kedden délelőtt Budapesten, az olasz nagykövetség Stefánia úti épülete előtt.

A zöldszervezet aktivistái – csakúgy mint több más, közép-európai országban ezzel a demonstrációjukkal próbálták ráirányítani a figyelmet egy Szlovákiába tervezett atomerőmű építésére. A reaktor egy állami érdekeltségű olasz cég támogatásával valósulna meg, ezért a tiltakozás mellett egy nyílt levélben szólította fel a Greenpeace az olasz kormányt, hogy ne vegyen részt a véleményük szerint veszélyes és elavult technológiájú erőmű két új blokkjának megépítéséhez. Az erőművet ugyanis a 70-es években, az akkori szovjet normáknak megfelelően tervezték és a két új blokk is arra a mintára, úgynevezett “második generációs” tervek alapján épülne meg. A szervezet szerint ráadásul a létesítése előtt sem az embereket nem kérdezték meg, sem pedig környezetvédelmi hatástanulmány nem készült.

Az érintett olasz cég várhatóan májusban hozza meg végleges döntését a beruházással kapcsolatban.Sporthírek