Greenpeace-akció: éjjel 11-kor szabadultak, már otthon vannak az aktivisták

Gyülekezési joggal való visszaélés miatt 14 Greenpeace-aktivista ellen szabott ki szabálysértési bírságot az I. kerületi rendőrkapitányság. Ők voltak azok, akik pénteken délelőtt 10 órakor a Lánchíd korlátjához láncolták magukat. A civil szervezet azon hét tagja ellen, akik hegymászó felszerelés segítségével, egy kötélen lógtak a híd alá, a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt indított eljárást a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság – mondta el a Független Hírügynökségnek Szentendrei Angéla, a Budapesti Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője.

Hozzátette: a gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek, mindannyian hazamehettek. A szabálysértők között egyébként két külföldi és 12 magyar volt, a legenyhébb büntetés 50 ezer, a legsúlyosabb 100 ezer forintra rúgott.

Mózes Szabina, a Greenpeace szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy véleményük szerint kissé lassan, de “európai stílusban” jártak el a rendőrök. A gyanúsítottakat csütörtökön késő este, 11 óra után engedték el, a 7 külföldi már elhagyta az országot.

A Független Hírügynökség azon kérdésére, hogy meddig tartott volna a demonstráció, ha a rendőrség nem lép közbe, a szóvivő azt a választ adta, hogy ez a demonstrálók megítélésén múlik. Addig maradnak egy-egy helyszínen, amíg úgy nem érzik, hogy elérték céljukat, az emberek, a politikusok felfigyeltek az akcióra. Mózes Szabina a főváros közlekedésének akadályozásával kapcsolatban hozzátette: a tűzoltók nem használták azokat a járműveket, melyekkel lebénították a Lánchíd forgalmát, és az egész rendőrségi beavatkozást lerövidíthették volna, ha korábban felhúzzák a kifüggesztett 120 négyzetméteres plakátot.

Amikor a rendőrök ezt megtették, a többi tiltakozó önként abbahagyta a demonstrálást. A szóvivő szerencsétlen egybeesésnek tartotta, hogy az egyik bíróságról éppen a megmozdulás közben szökött meg egy rab, mely még nagyobb káoszt okozott a főváros közlekedésében.Sporthírek