Greenpeace-akció Budapesten: a Lánchídhoz bilincselték magukat

Budapest – A Lánchíd korlátjához láncolta magát 10-12 Greenpeace-es aktivista csütörtök délelőtt, társaik pedig alpintechnikai felszereléssel, kötélen ereszkedtek a híd alá, hogy egy 120 négyzetméteres vásznat feszítsenek ki.

A transzparensen “Klímariadó! Zöld energiát!” felirat látható.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a híd alatt köteleken 7 sárgaruhás aktivista lóg, ők egy 120 négyzetméteres transzparenst tartanak. Társaik, 10-12 magyar és külföldi nő és férfi a korláthoz bilincselte magát.

A rendőrök a hidat lezárták, úgy tudni egyezkednek a civil szervezet aktivistáival, hogy hagyják abba előre be nem jelentett akciójukat. A környéken dugó alakult ki.

A rendőrökön kívül a tűzoltók is a helyszínre vonultak, a Dunán megjelent egy rendőrségi és egy tűzoltóhajó is.

A Greenpeace klímariadójával arra figyelmeztet, hogy “energiaforradalomra” van szükség, ami azt jelenti, hogy a szennyező és veszélyes energiaforrások helyett tiszta, környezetbarát energiaforrásokkal kell fedezni energiaszükségleteinket.

“Magyarország hosszú távú fenntartható versenyképessége érdekében a miniszterelnök kötelessége az lenne, hogy a márciusi EU csúcstalálkozón szavazatával a lehető legprogresszívabb klímavédelmet szolgáló energiapolitika mellett szavazzon az Európai Unió számára” -mondta a demonstráción Rohonyi Péter, a Greenpeace kampányfelelőse.

Persányi: “a Greenpeace nyitott kapukat dönget”

Az aktivisták nagyrészt nyitott kapukat döngetnek, mert a magyar kormány jövő héten Brüsszelben támogatni fogja az Európai Bizottság javaslatát és 2020-ig kész 20 százalékkal csökkenteni az üvegház-hatású gázok kibocsátását a nyolcvanas évek második feléhez képest – reagált Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter a Greenpeace csütörtöki budapesti akciójára.

Az aktivisták a Lánchíd korlátjához bilincselték magukat, heten pedig alpintechnikai felszereléssel, kötélen lógnak és jelenleg is tartják a híd alatt a 120 négyzetméteres vásznat, melyen “Klímariadó! Zöld energiát!” felirat látható. A rendőrök a vízi közlekedés veszélyeztetése miatt indítottak eljárást az aktivisták ellen. A hidat még mindig lezárva tartják, ezért a környéken dugó alakult ki.

Persányi Miklós szakminiszter a helyszínen tájékozódott a helyzetről, majd újságíróknak is nyilatkozott. A tárcavezető a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a klímaváltozás fontosságára mindenképpen fel kell hívni a figyelmet és ezt egy demokráciában mindenki maga döntheti el hogyan teszi.

Persányi korábban leszögezte: alapvető nemzeti feladat a klímaváltozással foglakozni és megígérte, hogy még idén az Országgyűlés elé terjeszti a Nemzeti Klímaváltozási Stratégiát. A miniszter szeretné, ha ez nem válna pártpolitikai kérdéssé, mivel több évtizedes feladatokról van szó.