Greenpeace-akció Budapesten: a Lánchídhoz bilincselték magukat

A Lánchíd korlátjához láncolta magát 10-12 Greenpeace-es aktivista csütörtök délelőtt, társaik pedig alpintechnikai felszereléssel, kötélen ereszkedtek a híd alá, hogy egy 120 négyzetméteres vásznat feszítsenek ki. A transzparensen “Klímariadó! Zöld energiát!” felirat látható.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a híd alatt köteleken 7 sárgaruhás aktivista lóg, ők egy 120 négyzetméteres transzparenst tartanak. Társaik, 10-12 magyar és külföldi nő és férfi a korláthoz bilincselte magát.

A rendőrök a hidat lezárták, úgy tudni egyezkednek a civil szervezet aktivistáival, hogy hagyják abba előre be nem jelentett akciójukat. A környéken dugó alakult ki.

A rendőrökön kívül a tűzoltók is a helyszínre vonultak, a Dunán megjelent egy rendőrségi és egy tűzoltóhajó is.

A Greenpeace klímariadójával arra figyelmeztet, hogy “energiaforradalomra” van szükség, ami azt jelenti, hogy a szennyező és veszélyes energiaforrások helyett tiszta, környezetbarát energiaforrásokkal kell fedezni energiaszükségleteinket.

“Magyarország hosszú távú fenntartható versenyképessége érdekében a miniszterelnök kötelessége az lenne, hogy a márciusi EU csúcstalálkozón szavazatával a lehető legprogresszívabb klímavédelmet szolgáló energiapolitika mellett szavazzon az Európai Unió számára” -mondta a demonstráción Rohonyi Péter, a Greenpeace kampányfelelőse.