Greenpeace-akció a Lánchídon: bűncselekményt követtek el az aktivisták

A vízi közlekedés veszélyeztetése miatt eljárás indult a Greenpeace-aktivisták ellen, akik csütörtök délelőtt a Lánchíd korlátjához láncolták magukat. Az ügyben a Dunai Vízirendészeti Kapitányság indított eljárást, a civil szervezet tagjai akciójukkal bűncselekményt követtek el.

A rendőrök már levágták a bilincseket azokról a Greenpeace-es aktivistákról, akik csütörtök délelőtt a Lánchíd korlátjához láncolták magukat. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a rendőrök 10-12 aktivistát vettek őrizetbe, őket egy rabszállítóval vitték el. A civil szervezet csónakját az egyik mólóhoz terelték a vízirendőrség munkatársai, a két aktivistát szintén őrizetbe vették.

Az alpintechnikai felszereléssel, kötélen lógó 7 sárgaruhást még nem sikerült őrizetbe venni, ők a híd alatt még mindig tartják a 120 négyzetméteres vásznat, melyen “Klímariadó! Zöld energiát!” felirat látható. A rendőrök a hidat még mindig lezárva tartják, ezért a környéken dugó alakult ki.

A Greenpeace klímariadójával arra figyelmeztet, hogy “energiaforradalomra” van szükség, ami azt jelenti, hogy a szennyező és veszélyes energiaforrások helyett tiszta, környezetbarát energiaforrásokkal kell fedezni energiaszükségleteinket.

“Magyarország hosszú távú fenntartható versenyképessége érdekében a miniszterelnök kötelessége az lenne, hogy a márciusi EU csúcstalálkozón szavazatával a lehető legprogresszívabb klímavédelmet szolgáló energiapolitika mellett szavazzon az Európai Unió számára” -mondta a demonstráción Rohonyi Péter, a Greenpeace kampányfelelőse.